تاثیر فشار خون بر مغز و سایر اندام‌ها چگونه است؟

تاثیر فشار خون بر مغز و سایر اندام‌ها چگونه است؟
چکیده این مطلب : انتشار : 1399/07/01 0 نظر

فشار خون از جمله بیماری هایی است که بسیار شایع می باشد و این سوال مطرح می شود که فشار خون بر بدن چه تاثیراتی می گذارد؟ ما در این مقاله به بررسی پرداخت با ما همراه باشید

فشار خون نیروی حیاتی است که خون غنی از اکسیژن را به تمام نقاط بدن شما منتقل می‌کند. در واقع قلب شما عامل تولید این نیرو است و شریان‌های شما کانال‌هایی هستند که خون را منتقل و توزیع می‌کنند. میزان فشار خون شما با توجه به میزان نیروی پمپاژ بطن چپ قلب، انقباضات و قطر و سختی شریان‌ها مشخص می‌شود که با دستگاه فشار خون میزان دقیق آن سنجیده میشود. اصولا وضعیت قلب و عروق شما تحت تأثیر عوامل ژنتیکی، هورمونی، متابولیک، عصبی، روانی و شیوه زندگی قرار می‌گیرد؛ که در نهایت میزان فشار خون شما را تعیین می‌کند. از آنجایی که این تأثیرات بسیار زیاد و پیچیده هستند؛ فشار خون شما می‌تواند در طول روز از دقیقه‌ای به دقیقه دیگر و ساعتی به ساعت دیگر متغیر باشد.

طبق اصول پزشکی فشار خون دو جزء دارد. فشار خون سیستولیک (عدد بیشتر)، زمانی ثبت می‌شود که قلب شما خون را در شریان‌ها پمپاژ می‌کند. فشار خون دیاستولیک (عدد کمتر)، زمانی ثبت می‌شود که قلب شما در حال آرامش و پرشدن از خون بین ضربان‌ها است. عدد هر دو جزء براساس میلی‌متر جیوه ثبت می‌شود. در بزرگسالان، فشار خون طبیعی برابر یا کمتر از 80/120 است. هرگونه تغییرات در محدوده اعداد فشار خون طبیعی به عنوان فشار خون پایین یا بالا در نظر گرفته می‌شود؛ که باید به دقت علائم و علل آنها بررسی و درمان‌های لازم صورت گیرد.

طبق جدیدترین دستورالعمل‌ها، فشار خون سیستولیک پایین‌تر از 90 و فشار خون دیاستولیک برابر یا کمتر از 60 به عنوان فشار خون پایین در نظر گرفته می‌شود و فشار خون سیستولیک بین 120 تا 129 و فشار خون دیاستولیک برابر یا کمتر از 80 به عنوان فشار خون بالا در نظر گرفته می‌شود. فشار خون بالا مرحله 1 اکنون معادل فشار خون سیستولیک 130 تا 139 و فشار خون دیاستولیک 80 تا 89 است. فشار خون بالا مرحله 2 اکنون معادل فشار خون سیستولیک برابر یا بالاتر از 140 و فشار خون دیاستولیک 90 است.

تاثیر فشار خون بر مغز و سایر اندام‌ها چگونه است-01

بیشتر بدانید: دقیق ترین دستگاه فشارخون 2020 چیست؟از کجا دستگاه فشار خون بخریم؟

افراد با فشار خون پایین معمولا عوارضی مانند سرگیجه، ضعف، غش‌کردن و خطر آسیب‌دیدگی ناشی از آن را تجربه می‌کنند و در صورت افزایش شدت آن ممکن است بدن شما از اکسیژن کافی برای انجام وظایف خود محروم شود که می‌تواند باعث آسیب به قلب و حتی مغز شود. بنابراین به سرعت برای درمان و رفع این شرایط اقدام کنید. فشار خون بالا قبل از بروز علائم می‌تواند سال‌ها بی‌سروصدا به بدن شما آسیب برساند و در صورت عدم کنترل، طیف گسترده‌ای از عوارض بر مغز و سایر اندام‌ها و حتی خطر مرگ را دارد که در ادامه به آنها اشاره شده است:

آسیب به سیستم گردش خون

آسیب‌های ناشی از فشار خون بالا به مرور ایجاد می‌شوند و با گذشت زمان گسترش می‌یابند. هرچه این بیماری بدون تشخیص یا کنترل رها شود، خطرات و عوارض آن بیشتر خواهد شد. رگ‌های خونی و شریان‌های اصلی، خون را در سراسر بدن حمل کرده و به اندام‌های حیاتی می‌رسانند. هنگامی که فشار خون بالا رود، این فشار مضاعف باعث آسیب به دیواره‌های شریان‌ها می‌شوند. آسیب با مناطق کوچک شروع می‌شود و حال کلسترول بد (LDL) که در خون در جریان است، شروع به چسبیدن به مناطق آسیب‌دیده می‌کند. کلسترول بیشتر و بیشتر می‌چسبد و شریان را باریک‌تر می‌کند. در‌نتیجه در چنین شرایطی خون کمتری قادر به عبور از شریان‌ها و رسیدن به اندام‌ها و بافت‌ها است. این مساله باعث آسیب به بافت یا اندام مورد نظر می‌شود. قلب نیز باید سخت‌تر کار کند و این امر می‌تواند به صورت درد قفسه سینه، ضربان قلب نامنظم یا حمله قلبی باشد. از طرفی کار اضافی می‌تواند منجر به بزرگ‌شدن بطن چپ قلب و نارسایی قلبی شود. فشار خون بالا همچنین می‌تواند باعث ایجاد بیرون‌زدگی در شریان آسیب‌دیده شود. این مساله به عنوان آنوریسم شناخته می‌شود. این بیرون‌زدگی به مرور افزایش می‌یابد و می‌تواند باعث پارگی در یکی از شریان‌های اصلی و مرگ شود.

تاثیر فشار خون بر مغز و سایر اندام‌ها چگونه است-02

بیشتر بدایند: تاثیر فشار خون در جوانان و سالمندان چگونه است؟

آسیب به سیستم عصبی

در طول زمان، فشار خون بالا ممکن است در زوال عقل و افت شناختی نقش داشته باشد. کاهش جریان خون به مغز باعث بروز مشکلاتی در حافظه و تفکر می‌شود. مثلا ممکن است در به خاطر‌سپردن یا درک مسائل مشکل داشته باشید یا در حین مکالمات تمرکز خود را از دست بدهید. در واقع همان آسیبی که فشار خون بالا به رگ‌های خونی و شریان‌های قلب وارد می‌کند، می‌تواند برای عروق مغز اتفاق بیافتد. هنگامی که انسداد عروق بیشتر در مغز رخ دهد، سکته مغزی اتفاق می‌افتد. در واقع اگر بخش‌هایی از مغز نتوانند اکسیژن موجود در خون را دریافت کنند، سلول‌ها شروع به مردن می‌کنند. میزان بقای شما و احتمال آسیب دائمی مغز بستگی به این دارد که سکته مغزی چقدر شدید است و سریعاً تحت درمان قرار خواهید گرفت یا خیر. با فشار خون بالا رگ‌های خونی در چشم نیز می‌توانند آسیب ببینند. در صورت پارگی یا خونریزی، ممکن است باعث مشکلات بینایی مانند تاری‌دید یا کوری شود. تجمع مایعات در زیر شبکیه، کوروئیدوپاتی نامیده می‌شود.

آسیب به سیستم اسکلتی

فشار خون بالا می‌تواند با افزایش دفع کلسیم بدن از طریق ادرار، باعث تحلیل استخوان‌ها شود که به پوکی استخوان معروف است. زنانی که یائسگی را پشت سر گذاشته‌اند، به طور ویژه در معرض خطر هستند. پوکی استخوان استخوان‌های شما را ضعیف کرده و باعث می‌شود که انواع شکستگی اتفاق بیافتد.

آسیب به سیستم تنفسی

مانند مغز و قلب، شریان‌های موجود در ریه‌ها می‌توانند آسیب‌دیده و مسدود شوند. با مسدود‌شدن شریان‌های ریه، آمبولی ریوی اتفاق می‌افتد که بسیار جدی است و نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد. آنوریسم همچنین می‌تواند در ریه اتفاق بیافتد. آپنه خواب نوعی اختلال خواب است که باعث صدای خروپف و قطع تنفس در هنگام خواب شبانه می‌شود. بسیاری از افرادی که به آپنه خواب مبتلا می‌شوند؛ فشار خون بالا نیز دارند.این اخنلال راه های درمانی نیز دارد که دستگاه های کمک تنفسی از قبیل دستگاه سی پپ و بای پپ را شامل میشود.

آسیب به سیستم تناسلی

فشار خون بالا باعث انسداد رگ‌های خونی منتهی به آلت تناسلی می‌شود که ممکن است باعث اختلال در عملکرد جنسی شما شود. ممکن است مردان در نعوظ مشکل داشته باشند و زنان خشکی واژن و مشکل در رسیدن به ارگاسم را تجربه کنند.

بیشتر بدانید: تفاوت فشارسنج‌های دیجیتال امرن (OMRON) مدل  M3، M2 و M6

آسیب به سیستم ادراری

کلیه‌های شما به دفع مواد زائد از خون و تنظیم میزان فشار خون از طریق ادرار کمک می‌کنند. برای انجام این کارها آنها به رگ‌های خونی سالم نیاز دارند. فشار خون بالا می‌تواند به عروق خونی بزرگ‌تر منتهی به کلیه‌ها و رگ‌های کوچکتر داخل کلیه‌ها آسیب برساند. با گذشت زمان، این آسیب‌ها باعث می‌شوند که کلیه‌ها به درستی کار خود را انجام ندهند. در نهایت این بیماری کلیه می‌تواند منجر به نارسایی آن شود. فشار خون بالا یکی از دلایل عمده نارسایی کلیه است. افراد مبتلا به نارسایی کلیه دیگر توانایی حذف مواد زاید از بدن خود را ندارند و به دیالیز یا پیوند کلیه نیاز دارند.

به طور کلی، فشار خون بالا و پایین کنترل‌نشده می‌تواند به ناتوانی، کیفیت پایین زندگی و یا حتی حمله قلبی یا سکته مغزی منجر شود. بنابراین شما باید در بازه‌های زمانی مشخصی فشار خون خود را بررسی و اندازه‌گیری کنید. خوشبختانه فشار خون غیرطبیعی قابل کنترل است و آگاهی از آن می‌تواند به شما و پزشکتان در کنترل آن کمک کند.

فروشگاه تجهیزات پزشکی توانی نو عرضه‌کننده انواع فشارسنج جیوه‌ای، عقربه‌ای و دیجیتال از بهترین برندهای جهانی (امرن، ریشتر، بیورر، زیکلاس، امسیگ) است. از فروشگاه توانی نو می توانید با بهترین قیمت فشارسنج خانگی برای کنترل وضعیت سلامتی خود و اعضای خانواده‌تان خریداری کنید.

نظرات

captcha Refresh

به این مطلب امتیاز دهید

تعداد کل امتیازات این مطلب 0

جدیدترین مقالات

اگر مایل هستید از آخرین تخفیفات و جدیدترین محصولات با خبر شوید همین حالا در خبر نامه ثبت نام کنید
whatsapp