تاثیر فشار خون در جوانان و سالمندان چگونه است؟

تاثیر فشار خون در جوانان و سالمندان چگونه است؟
چکیده این مطلب : انتشار : 1399/05/29 0 نظر

فشار خون در جوانان و سالمندان چه تاثیری دارد؟ آیا کنترل فشار خون در جوانان ضروری است یا صرفاً برای افراد مسن و یا سالمندان مهم می باشد؟ در این مقاله به طور کامل  به این سوالات پاسخ داده شده، پس با ما همراه باشید...

از نظر علم پزشکی فشار خون غیر نرمال در هر سنی، فقط شامل فشار خون بالا نیست و فشار خون پایین نیز یک بیماری مهم است که نباید نادیده گرفته شود. با افزایش سن، خطر ابتلا به فشار خون بالا نیز افزایش می‌یابد. تا حدود سن 64 سالگی، فشار خون بالا در مردان شایع‌تر است؛ اما زنان معمولا پس از 65 سالگی دچار فشار خون بالا می‌شوند. به طور متوسط، فشار خون سیستولیک (SBP) با افزایش سن بالا می‌رود، در حالی که فشار خون دیاستولیک (DBP) تا سن 50 سالگی افزایش می‌یابد و سپس کاهش می‌یابد. فشار خون بالا معمولاً کمتر در جوانان مشاهده می‌شود. در سال‌های اخیر تعداد مراجعین جوان (افراد با سن 20 یا 30 سالگی) به بیمارستان‌ها به دلیل فشار خون بالا افزایش پیدا کرده است. کنترل فشار خون بالا در بیماران جوان به دلیل تأثیر طولانی‌مدت آن بر سلامتی، بسیار مهم است. علاوه بر ژنتیک، بسیاری از عوامل محیطی وجود دارند که می‌توانند باعث افزایش فشار خون در جوانان شوند. با کنترل این عوامل می‌توانیم فشار خون بالا را قبل از اینکه منجر به بیماری‌های جدی قلبی عروقی مانند حملات قلبی، سکته مغزی، نارسایی قلبی و نارسایی کلیه شود؛ کاهش دهیم. گاهی‌اوقات، با اعمال تغییرات ساده‌ای مانند اجتناب از مصرف مکمل‌های ورزشی می‌توان فشار خون بالا را در جوانان کنترل کرد. اما در سایر موارد، فشار خون بالا می‌تواند نشانه مشکلات جدی سلامتی در جوانان مشابه سالمندان باشد که باید به دقت توسط پزشک بررسی شود. علائم و علل فشار خون پایین در جوانان و سالمندان مشابه است و می‌تواند باعث سرگیجه و غش شود. بنابراین بررسی و اندازه‌گیری فشار خون به کمک فشارسنج در هر سنی اهمیت دارد. شما می‌توانید با از  فروشگاه تجهیزات پزشکی توانی نو جزئیات انواع دستگاه فشارسنج جیوه‌ای، عقربه‌ای و دیجیتال را مطالعه کنید و در بهترین و دقیق ترین فشارینج دیجیتال بازویی و یا مچی را برای منزل خریداری کنید. در ادامه در مورد اثرات فشار خون بالا و پایین در جوانان و سالمندان صحبت خواهیم کرد.

تاثیر فشار خون در جوانان و سالمندان چگونه است-01

بیشتر بدانید: دقیق ترین دستگاه فشارخون 2020 چیست؟از کجا دستگاه فشار خون بخریم؟

فشار خون بالا در جوانان

در جوانان معمولا فشار خون بالا خود را به صورت فشار سیستولیک 120 تا 129 میلی‌متر جیوه و فشار دیاستولیک کمتر از 80 میلی‌متر جیوه نشان می‌دهد (در حالی که فشار خون نرمال 80/120 میلی‌متر جیوه است). این فشار خون افزایش‌یافته با گذشت زمان بدتر می‌شود، مگر اینکه قدم‌هایی برای کنترل آن برداشته شود.

اصولا افراد در دهه 20 و 30 زندگی خود بسیار سالم هستند و بروز فشار خون بالا بیشتر به علت یک بیماری زمینه‌ای مانند بیماری شریان کلیوی، هیپرآلدوسترونیسم (افزایش هورمون آلدوسترون)، فئوکروموسیتوما (نوعی تومور آدرنال)، مشکلات مادرزادی قلبی، آپنه خواب و دیابت و یا ژنتیک و نژاد فرد است. اما دلایل محیطی دیگری مانند مصرف زیاد نمک، محرک یا مکمل‌های ورزشی، سیگار و الکل، چاقی و عدم تحرک، استرس و اضطراب مداوم؛ نیز موثر است.

تاثیر فشار خون بالا در سالمندان

اصولا در سالمندان فشار خون بالا خود را به صورت فشارخون بالا مرحله 1 (فشار سیستولیک 130 تا 139 میلی‌متر جیوه و فشار دیاستولیک 80 تا 89 میلی‌متر جیوه) یا فشارخون بالا مرحله 2 (شرایط شدیدتر با فشار سیستولیک 140 میلی‌متر جیوه یا بالاتر و فشار دیاستولیک 90 میلی‌متر جیوه یا بالاتر) نشان می‌دهد. به همین دلیل بعد از سن 50 سالگی، بررسی فشار سیستولیک از اهمیت بیشتری برخوردار است. فشار خون سیستولیک مجزا شرایطی است که در آن فشار دیاستولیک طبیعی است (کمتر از 80 میلی‌متر جیوه) اما فشار سیستولیک زیاد است (بیشتر یا مساوی 130 میلی‌متر جیوه). این یک نوع متداول فشار خون بالا در بین افراد بالای 65 سال است.

اکثر مبتلایان به فشار خون بالا، چه جوانان و چه سالمندان، هیچ علائمی ندارند؛ حتی اگر میزان فشار خون آنها به حد خطرناکی رسیده باشد. برخی از افراد با فشار خون بالا ممکن است دچار سردرد، تنگی‌نفس یا خونریزی بینی شوند، اما این علائم اختصاصی نیستند.

فشار بیش از حد به دیواره شریان ها در اثر فشار خون بالا، می‌تواند به رگ‌های خونی و همچنین اندام‌های بدن جوانان و سالمندان آسیب برساند. هرچه میزان فشار خون بالاتر باشد و دیرتر کنترل شود، این آسیب بیشتر می‌شود.

تاثیر فشار خون در جوانان و سالمندان چگونه است-02

بیشتر بدانید: راهنمای کامل خرید دستگاه فشارسنج دیجیتال در 2020

فشار خون بالا کنترل‌نشده می‌تواند منجر به عوارضی از جمله موارد زیر در جوانان و سالمندان  شود:

  1. حمله قلبی یا سکته مغزی: فشار خون بالا می‌تواند باعث آترواسکلروزیز یا سخت و ضخیم‌شدن شریان‌ها شود که می‌تواند منجر به حمله قلبی، سکته مغزی و یا عوارض دیگری شود.
  2. آنوریسم: فشار خون بالا می‌تواند باعث ضعف و بیرون‌زدگی دیواره عروق خونی شود. اگر آنوریسم باعث پارگی شود، می‌تواند تهدید‌کننده زندگی باشد.
  3. نارسایی قلبی: در شرایط فشار خون بالا، قلب باید سخت‌تر کار کند که می‌تواند باعث هایپرتروفی بطن چپ آن شود.
  4. ضعف و باریکی: رگ‌های خونی کلیه‌ها و اختلال در عملکرد آنها
  5. پاره‌شدن رگ: پاره شدن رگ‌های خونی چشم و حتی از بین‌رفتن بینایی
  6. سندرم متابولیک.خوشه‌ای از اختلالات متابولیسم مانند تری‌گلیسیرید بالا، کلسترول HDL کم، فشار خون بالا و انسولین زیاد است که با هم رخ می‌دهند.
  7. مشکل در حافظه یا درک مسایل. فشار خون بالا ممکن است بر توانایی تفکر، به یاد‌آوردن و یادگیری مسایل تأثیر بگذارد و حتی باعث زوال عقل شود.

بیشتر بدانید: تفاوت فشارسنج‌های دیجیتال امرن (OMRON) مدل  M3، M2 و M6

فشار خون پایین در جوانان و سالمندان

اصولا فشار خون پایین ممکن است مطلوب به نظر برسد و برای برخی از افراد مشکلی ایجاد نکند. اما برای بسیاری از افراد، فشار خون پایین و غیر طبیعی می‌تواند باعث سرگیجه و غش به علت عدم دریافت خون کافی توسط مغز شود. حتی در موارد شدید، مثلا به علت خونریزی کنترل‌نشده، عفونت شدید یا واکنش‌های آلرژیک، فشار خون پایین می‌تواند تهدید‌کننده زندگی باشد. از نظر پزشکی فشار خون پایین یعنی فشار خون سیستولیک برابر یا کمتر از 90 میلی‌متر جیوه و فشار خون دیاستولیک برابر یا کمتر از 60 میلی‌متر جیوه. از علائم فشار خون پایین در جوانان و سالمندان می‌توان به سرگیجه، غش، تاری‌دید، حالت تهوع، خستگی و عدم تمرکز اشاره کرد. در موارد شدیدتر می‌تواند باعث سردرگمی (به ویژه در افراد مسن)، رنگ‌پریدگی پوست، تنفس سریع و کم عمق و نبض ضعیف و سریع شود.

شرایط پزشکی که باعث فشار خون پایین می‌شوند شامل بارداری، مشکلات قلبی (برادی‌کاردی، مشکلات دریچه قلب، نارسایی قلبی) به خصوص در سالمندان، مشکلات غدد درون‌ریز (بیماری پاراتیروئید، دیابت و هیپوگلیسمی)، کم‌آبی، از دست‌دادن خون زیاد، عفونت شدید و شوک سپتیک، شوک آنافلاکسی، کمبود ویتامین B-12، فولات و آهن در رژیم غذایی و کم‌خونی ناشی از آنها و مصرف زیاد داروهای ضد فشار خون؛ هستند.

 حتی اشکال متوسط ​​فشار خون پایین می‌تواند باعث سرگیجه، ضعف، غش و خطر آسیب‌دیدگی ناشی از آن شود. از طرفی فشار خون بسیار پایین می‌تواند بدن شما را از دریافت اکسیژن کافی برای انجام عملکردهای ضروری محروم کند و منجر به آسیب به قلب و مغز شود.

 

کلام آخر

سعی کنید پیش از بروز هرکدام از این عوارض، به کمک یک دستگاه فشارسنج فشار خون خود را اندازه‌گیری کنید. این مساله در مورد سالمندان مهم‌تر است، اما جوانان هم نباید این مساله را نادیده بگیرند. تجهیزات پزشکی توانی نو عرضه‌کننده انواع فشارسنج جیوه‌ای، عقربه‌ای و دیجیتال از بهترین برندهای جهانی (امرن، ریشتر، بیورر، زیکلاس، امسیگ) است.

نظرات

captcha Refresh

به این مطلب امتیاز دهید

تعداد کل امتیازات این مطلب 1

جدیدترین مقالات

اگر مایل هستید از آخرین تخفیفات و جدیدترین محصولات با خبر شوید همین حالا در خبر نامه ثبت نام کنید
whatsapp