محدودیت حرکتی بعد از سکته مغزی اتفاقی ست که به طور معمول برای بیماران رخ میدهد؛ خوشبختانه برای این محدودیت حرکتی راه حل های بسیاری کاربردی نیز در دسترس می باشد. که در توانی نو آنها را معرفی می نماییم...
سکته مغزی که گاهی حمله مغزی نیز نامیده میشود، زمانی اتفاق میافتد که جریان خون بخشی از مغز بنا به هر دلیلی مسدود یا متوقف میشود و یا زمانی که یک رگ خونی در مغز میترکد. در اثر این اتفاق بخشهایی از مغز آسیب دیده و در عرض چند دقیقه شروع به مردن میکنند؛ بنابراین اقدام به موقع در درمان این عارضه بسیار مهم است. سکته مغزی میتواند باعث آسیب مغزی پایدار، ناتوانی طولانی مدت یا حتی مرگ شود.
خوشبختانه امروزه نسبت به گذشته تعداد کمتری از افراد بر اثر سکته مغزی جان خود را از دست میدهند؛ اما در هر صورت عوارض ناشی از آن ممکن است به حدی باشد که توانایی حرکتی و شناختی مغز را تحت تاثیر قرار دهد. در این راستا بیمار ممکن است برای ادامه زندگی به ابزارهای کمک حرکتی مثل ویلچر، واکر، عصا و... احتیاج پیدا کند تا به مرور بتواند توان حرکتی خود را بازیابد. آنچه در این عنوان به آن میپردازیم معرفی عوارض ناشی از سکته مغزی و راهکارهای مناسب برای بهبود آن است.
بیشتربدانید: نحوه صحیح استفاده از ویلچر و معرفی چند نمونه از بهترینها؟
اگر شخصی از اطرافیان شما با علائم زیر مواجه شد، امکان آن که دچار سکته مغزی شده باشد بسیار بالاست. شناخت این علائم به شما کمک میکند تا بتوانید به موقع مراقبتهای لازم را انجام دهید و بیمار را به بیمارستان منتقل کنید.
بعد از وقوع سکته، بیمار ممکن است عوارض عصبی و حرکتی مختلفی را تجربه کند. شدت عوارض بسته به کوچک یا بزرگ بودن سکته و قسمتی از مغز که تحت تاثیر سکته قرار میگیرد، متفاوت خواهد بود. علائم و عوارض سکته نیز میتوانند موقت یا دائمی باشند. علاوهبر عوارض مستقیمی که سکته مغزی در پی دارد، عوارض جانبی دیگری نیز ممکن است در اثر آن اتفاق بیفتد. بهعنوان مثال، عدم توانایی در حرکت آزادانه میتواند منجر به زخم بستر شود. به همین دلیل تمرین با بیمار و سعی در حرکت دادن او میتواند از بروز این مشکلات جلوگیری کند. وسایل کمک حرکتی مثل ویلچر برقی، عصا و واکر برخی از این وسایل هستند که میتوان از آنها کمک گرفت.
عوارض ناشی از سکته مغزی بسته به نوع سکته ممکن است متفاوت باشد. تشخیص نوع سکته میتواند به روند بهتر درمان کمک کند. در ادامه این بخش برخی از معروفترین علائم سکته مغزی را که تقریباً در اغلب افراد بهطور مشترک دیده میشوند، عنوان میکنیم.
خوشبختانه عوارض پزشکی پس از سکته مغزی را میتوان مدیریت کرد، به خصوص اگر زود تشخیص داده و درمان شود. استفاده از ویلچر برای جابهجایی بیمار در روزهای اولیه پس از سکته و به مرور استفاده از واکر و عصا میتواند توانایی حرکتی بیمار را به او برگرداند.
بیشتربدانید: تمام آنچه که باید از ابزارهای توانبخشی بدانید
سکته مغزی باعث ضعف و یا فلج در حدود 75 درصد از بازماندگان میشود. این مسئله میتواند باعث ایجاد مشکلاتی در فعالیتهای روزمره زندگی مانند لباس پوشیدن، غذا خوردن و حمام کردن شود. وابستگی به دیگران برای کمک به فعالیتهای زندگی روزمره میتواند ناامیدکننده باشد، اما با تکنیکهای صحیح توانبخشی، میتوان پیشرفت قابلتوجهی را انتظار داشت. تحقیقات نشان داده است که بازماندگان سکته مغزی برای بازیابی مهارت های حرکتی خود میتوانند به انجام تمرینات مکرر دست و بازو، انجام تمرینات کنترل حرکات ظریف و انجام تمرینات تکراری خاص بپردازند. به کارگیری این مهارتها و استفاده از وسایل کمک حرکتی مثل ویلچر در روزهای ابتدایی پس از وقوع سکته میتواند در روند بهبود مهارتهای حرکتی بسیار مؤثر باشد.
بیشتربدانید: تولید ویلچر و مزیتهای خرید عمده ویلچر با قیمت کارخانه 1401
1. انجام تمرینات تکراری: سکته مغزی باعث آسیب به مغز میشود که میتواند باعث ضعف در یک طرف بدن شود. با این حال، مغز ما این توانایی را دارد که پس از آسیب، خود را دوباره عصبکشی و ترمیم کند، به این حالت نوروپلاستیسیتی می گویند. اصول پشت نوروپلاستیسیتی بیان می کند که برای اینکه مغز بتواند خود را دوباره سیمکشی کند، نیاز به انجام تمرینات تکراری برای ایجاد مسیرهای جدید دارد.
2. تمرینات کنترل حرکتی ظریف (AROM): بازماندگان سکته مغزی معمولاً با مشکلات کنترل حرکتی ثانویه مثل کمبود توده عضلانی مواجه میشوند. تحقیقات نشان میدهد که برای بهبود مهارتهای حرکتی ظریف، انجام تمرینهای تکراری و استفاده از دست آسیبدیده، هنگام انجام کارهای روزانه مهم است. علاوهبراین بیمار باید سعی کند تا بهطور مکرر از واکر یا ویلچر برای انجام این حرکات استفاده کند.
بهطور کلی کلید بهبود مهارتهای حرکتی خوب پس از سکته مغزی، انجام مداوم تکرارهای زیاد و تمرینات هدفمند است. تکرار زیاد کلید بهبودی است زیرا به فعال شدن نوروپلاستیسیته کمک میکند، مکانیزمی که مغز از آن برای سیمکشی مجدد و بهبودی استفاده میکند. مجموعه "توانی نو" وسایل کمک حرکتی مختلفی را برای دستیابی به این هدف در اختیار کاربران عزیز قرار داده است. هدف ما در این مجموعه فراهم کردن تمام آن چیزی است که یک بیمار پس از گذراندن سکته مغزی به آنها نیاز خواهد داشت. در مجموعه ما انواع مختلفی از ویلچرهای دستی و ویلچر برقی، واکر، عصا و توالت فرنگی برای گذران راحتتر زندگی این بیماران عرضه میشود.
بیشتربدانید: برای خرید توالت فرنگی تاشو یا ثابت خانگی باید به چه نکاتی توجه نماییم؟
یکی از راهکارهای درمان حرکتی پس از سکته مغزی، شرکت در جلسات کاردرمانی است. بسیاری از افراد پس از سکته مغزی برای بهبود استقلال عملکردی خود در کاردرمانی شرکت میکنند. کار درمانی شامل تمرین بسیاری از فعالیتهایی است که روزانه انجام میدهید. مانند نظافت، تغذیه و لباس پوشیدن. بیشتر این فعالیتهای روزمره به مهارتهای حرکتی ظریف نیاز دارند که آن را راهی عالی و عملی برای دستیابی به تکرار زیاد حرکات درمانی میکند.
در قسمت قبل برخی از این حرکات را معرفی کردیم. برای مثال، لباس پوشیدن به طیف وسیعی از مهارتهای حرکتی ظریف نیاز دارد. همه چیز از گرفتن پیراهن تا بالا کشیدن زیپ و بستن دکمههای شلوار از مهارتهای حرکتی ظریف بهره میگیرد. از آنجایی که این موارد فعالیتهایی هستند که شما بهطور منظم انجام میدهید، دیدن کاربرد واقعی آنها در دنیای واقعی آسان است. هرچه بیشتر تمرین کنید، انجام این حرکات برای شما راحتتر می شوند.
کاردرمانگران همچنین میتوانند با استفاده از وسایل مختلف موجود در منزل و یا با کمک وسایلی مثل واکر یا عصا، یک برنامه ورزشی در خانه برای شما ایجاد کنند که به شما این امکان را میدهد تا به بهبود مهارتهای حرکتی ظریف خود به تنهایی ادامه دهید. این موارد ممکن است شامل تمرینهایی مانند موارد ذکر شده در بالا باشد که با سطح مهارت و عملکرد حرکتی شما سازگار شده است تا مهارتهای حرکتی ظریف شما را به چالش بکشد.
بیشتربدانید: ویژگیهایی مهم از یک ویلچر برقی استاندارد که باید بدانید!
بیمارانی که دچار سکته مغزی میشوند، اغلب در معرض سکته دیگری هستند. طبق آمار از هر 4 بازمانده سکته، 1 نفر در عرض 5 سال دچار سکته مغزی دیگری میشود. به همین دلیل است که درمان علل زمینهای سکته مغزی از جمله بیماری قلبی، فشار خون بالا، فیبریلاسیون دهلیزی (ضربان قلب سریع و نامنظم) ، کلسترول بالا و دیابت مهم است. پزشک ممکن است به شما دارو بدهد یا به شما بگوید رژیم غذایی خود را تغییر دهید، ورزش کنید یا سایر عادات سبک زندگی سالم را در پیش بگیرید. جراحی نیز ممکن است در برخی موارد مفید باشد. مراقبتهای حرکتی و عصبی پس از سکته نیز از اهمیت خاصی برخوردار هستند. به همین دلیل است که توصیه میشود بهصورت آهسته حرکات فیزیکی خود را با استفاده از ویلچر، واکر یا عصا آغاز کنید تا بتوانید توانایی خود را به تدریج بازیابید.
بیشتربدانید: بهترین روش رفع مشکل حرکتی معلولین چیست؟
در پایان میتوان گفت که توانبخشی پس از سکته مغزی میتواند شامل کار با گفتار، فیزیوتراپی و کاردرمانگر باشد. فیزیوتراپی از تمرینهایی استفاده میکند تا به شما کمک کند مهارتهای حرکتی و هماهنگی را که ممکن است بهدلیل سکته از دست دادهاید، دوباره یاد بگیرید. کاردرمانی بر بهبود فعالیتهای روزانه مانند خوردن، نوشیدن، لباس پوشیدن، حمام کردن، خواندن و نوشتن تمرکز دارد. در این بین حمایت خانواده و دوستان نیز میتواند به کاهش ترس و اضطراب پس از سکته کمک کند. هدف ما در تجهیزات پزشکی توانی نو راحتتر کردن شرایط بیماران پس از سکته مغزی است. به طوری که با در اختیار داشتن وسایل کمک حرکتی مثل ویلچر، واکر، عصا و ... بتوانند نیاز خود را در این دوران برطرف کنند.
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به سایت تجهیزات پزشکی توانی نو می باشد.