انواع بیماری‌های‌ ریه و دستگاه‌های کمک‌تنفسی موثر بر آنها

انواع بیماری‌های‌ ریه و دستگاه‌های کمک‌تنفسی موثر بر آنها
چکیده این مطلب : انتشار : 1399/04/17 0 نظر

دستگاه تنفسی دارای بیماری ها و حساسیت های مختلفی می باشد که هر انسانی ممکن است به آنها مبتلا شود. در ادامه انواع بیماری های تنفسی و ریه را برای شما می گوییم و دستگاه هایی که بر درمان آن ها موثر هستند را به شما معرفی خواهیم کرد

بیماری‌های ریه یکی از شایع‌ترین شرایط پزشکی در جهان است؛ که استعمال دخانیات، عفونت‌ها و ژنتیک از عوامل اصلی بروز آنها هستند. ریه‌های شما بخشی از یک سیستم پیچیده هستند که روزانه هزاران بار در حال دریافت اکسیژن و ارسال دی‌اکسیدکربن به خارج از بدن هستند. در واقع انواع بیماری‌های ریه زمانی بروز می‌کنند که در هر بخشی از این سیستم مشکلی ایجاد شود. در ادامه، به انواع بیماری‌های ریه و دستگاه‌های کمک‌تنفسی موثر بر آنها اشاره شده است.

بیماری‌های ریه مؤثر بر راههای هوایی

راههای هوایی در سیستم تنفسی شامل نای، نایژه و نایژک می‌باشد که در سراسر ریه انشعاب پیدا کرده‌اند. بیماری‌هایی که می‌توانند بر این راههای هوایی تأثیر بگذارند، عبارتند از:

- آسم. در این بیماری مجاری هوایی به طور مداوم ملتهب است که باعث ایجاد خس‌خس سینه و تنگی نفس می‌شود. آلرژی، عفونت یا آلودگی می‌توانند علائم آسم را ایجاد کنند.

- بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD). در این وضعیت ریه، شما نمی‌توانید به شیوه معمول بازدم کنید. در نتیجه در تنفس عادی مشکل پیدا خواهید کرد.

- برونشیت مزمن. این بیماری شکلی از COPD و همراه با سرفه‌های مرطوب طولانی‌مدت است.

- آمفیزم. در این شکل از COPD، آسیب ریوی باعث می‌شود هوا در ریه‌های شما محبوس شود (مشکل در بازدم). استعمال دخانیات علت معمول است.

- برونشیت حاد. این عفونت ناگهانی راههای هوایی، معمولاً در اثر ویروس ایجاد می‌شود.

- سیستیک فیبروزیس. در این وضعیت، شما در تخلیه مخاط از نایژه‌ها مشکل دارید که منجر به عفونت‌های مکرر ریه می‌شود.

انواع بیماری‌های‌ ریه و دستگاه‌های کمک‌تنفسی موثر بر آنها-01

بیشتر بدانید: آپنه یا وقفه تنفسی چیست؟ همه آنچه درباره بیماری آپنه تنفسی لازم است بدانید!

بیماری‌های ریه مؤثر بر کیسه‌های هوایی (آلوئول)

نایژک‌ها به کیسه‌های هوایی ختم می‌شوند که بیشتر بافت ریه را تشکیل می‌دهند. بیماری‌های ریه مؤثر بر  کیسه‌های هوایی شامل موارد زیر است:

- ذات‌الریه. این عفونت کیسه‌های هوایی، معمولاً توسط باکتری‌ها یا ویروس‌ها (مانند ویروس کرونا جدید که عامل بیماری کووید-19 است)، ایجاد می‌شود.

- سل. این عفونت به تدریج وخیم‌تر می‌شود و ناشی از باکتری مایکوباکتریوم توبرکلوزیس است.

- ورم ریوی. در این وضعیت، مایعات از رگ‌های خونی کوچک ریه شما به داخل کیسه‌های هوایی و ناحیه اطراف آنها به دلیل نارسایی قلبی نشت می‌کنند.

- سرطان ریه. اشکال مختلفی دارد و ممکن است در هر بخشی از ریه‌های شما بروز کند. اما اغلب در کیسه‌های هوایی یا نزدیکی آن‌ها رخ می‌دهد.

- سندرم دیسترس تنفسی حاد (ARDS). این سندرم یک آسیب شدید و ناگهانی ریوی در اثر یک بیماری تهاجمی مانند کووید-19 است. بسیاری از افرادی که مبتلا به ARDS هستند، تا زمانی که ریه‌هایشان بهبود یابند، به کمک دستگاهی به نام ونتیلاتور (دستگاه تنفس مصنوعی) تنفس می‌کنند.

بیماری‌های ریه مؤثر بر بافت بینابینی

بافت بینابینی لایه نازک و ظریفی بین کیسه‌های هوایی است. رگ‌های خونی ریز از طریق بافت بینابینی عبور می‌کنند و اجازه می‌دهند گازها بین کیسه‌های هوایی و خون جابه‌جا شوند. بیماری‌های ریه مؤثر بر بافت بینابینی شامل موارد زیر است:

- بیماری ریه بینابینی (ILD). این وضعیت به صورت گروهی، شامل بیماری‌های سارکوئیدوز، فیبروز ایدیوپاتیک ریوی و بیماری خود‌ایمنی است.

- ذات‌الریه و ورم ریوی نیز می‌توانند بر بافت بینابینی تأثیر بگذارند.

انواع بیماری‌های‌ ریه و دستگاه‌های کمک‌تنفسی موثر بر آنها-02

بیشتر بدانید: دستگاه اکسیژن‌ ساز چیست؟ قیمت انواع آن + تخفیف 99

بیماری‌های ریه مؤثر بر رگ‌های خونی

سمت راست قلب از وریدها خون کم اکسیژن را می‌گیرد و از طریق شریان‌های ریوی به ریه‌ها منتقل می‌کند. آسیب به این رگ‌های خونی نیز می‌تواند عامل بیماری ریوی باشد، مانند:

- آمبولی ریوی (PE). در این وضعیت، یک لخته خون (مانند ترومبوز ورید عمقی) تشکیل، به سمت به قلب شما حرکت می‌کند و به ریه‌های شما پمپ می‌شود. لخته به شریان ریوی می‌چسبد و باعث تنگی نفس و سطح اکسیژن خون پایین می‌شود.

بیماری‌های ریه مؤثر بر پرده جنب

پرده جنب لایه نازکی است که ریه‌ها را احاطه کرده و قسمت داخلی دیواره قفسه سینه را پوشش می‌دهد. بیماری‌های ریه مؤثر بر پرده جنب شامل موارد زیر است:

- پلورال افیوژن یا تراوش جنبی. در این وضعیت، در فضای بین ریه و دیواره قفسه سینه مایعات تجمع می‌یابند. ذات‌الریه یا نارسایی قلبی معمولاً باعث این امر می‌شوند. بزرگ‌شدن پرده جنب، تنفس را سخت کرده و ممکن است نیاز به تخلیه مایعات باشد.

- پنوموتوراکس. ممکن است هوا به فضای بین دیواره قفسه سینه و ریه‌های شما نفوذ کند و ریه‌ها را روی هم بخواباند. در نتیجه شرایط تنفس بسیار سخت می‌شود.

دستگاه‌های کمک‌تنفسی موثر بر بیماری‌های‌ ریه

کیفیت دستگاه‌های کمک‌تنفسی طی سالهای اخیر رشد چشمگیری داشته است و انواع بیماری‌های ریه از وجود این ابزارهای پیشرفته بهره‌مند می‌شوند. بر اساس شدت وخامت حال هر بیمار در هر مرحله از یک دستگاه استفاده می‌شود. در ادامه به هرکدام از این دستگاه‌ها و کاربرد آنها اشاره شده است:

دستگاه تصفیه هوا

دستگاه تصفیه هوا می‌تواند کیفیت هوایی را که فرد در آن تنفس می‌کند، بهبود ببخشد. در شرایطی مانند بیماری‌های تنفسی، آلرژی، آسم و یا در صورت زندگی در منطقه‌ای با کیفیت هوا پایین؛ می‌تواند در خانه یا محل کار استفاده شود. دستگاه تصفیه هوا ممکن است برای پاکسازی از فیلتر یا یک سیستم یونی استفاده کند.

بیشتر بدانید: دستگاه تصفیه هوا چه کاربردی دارد؟

 

پالس اکسی‌متر

علاوه بر کاربرد این وسیله کوچک و کاربردی در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی، شخص در منزل نیز می‌تواند به‌راحتی از آن استفاده کند. بدون درد و غیر تهاجمی است. بر روی انگشت قرار می‌گیرد و نحوه عملکرد مناسب قلب در پمپاژ اکسیژن به سراسر بدن را مشخص می‌کند. در واقع تعداد ضربان و میزان اکسیژن اشباع خون را نشان می‌دهد. پالس اکسی‌متر می‌تواند برای مبتلایان به COPD، آسم، ذات‌الریه، سرطان ریه، کم‌خونی، حمله یا نارسایی و نقص مادرزادی قلبی مفید باشد.

بیشتر بدانید: پالس اکسی‌ متر چیست؟

دستگاه اکسیژن‌ساز

دستگاه اکسیژن‌ساز برای افرادی که دارای بیماری‌های تنفسی و ریوی هستند، اکسیژن اضافی تولید می‌کند تا کمبود اکسیژن ناشی از آسیب و ضعف ریه آنها جبران شود. در واقع به‌دلیل مشکلات مزمن ریوی و نارسایی تنفسی، این گونه بیماران نیاز مداوم به اکسیژن‌درمانی به کمک دستگاه اکسیژن‌ساز و یا کپسول اکسیژن در بیمارستان یا منزل دارند.

کپسول اکسیژن

کپسول اکسیژن به‌منظور اکسیژن‌درمانی بیماران، انواع (کپسول گاز اکسیژن فشرده و کپسول اکسیژن مایع) و سایزهای مختلفی دارند. سایزهای 2.5 و 5 لیتری آن قابل حمل بوده و در منزل یا ماشین استفاده می‌شوند. سایزهای بزرگتر آن معمولا در بیمارستان‌ها و آمبولانس استفاده می‌شوند. مانند دستگاه اکسیژن‌ساز از طریق کانولا بینی یا ماسک، میزان مشخصی از اکسیژن را به بیمار می‌رساند.

دستگاه سی‌پپ (CPAP)

دستگاه سی‌پپ (مخفف فشار مثبت پیوسته به راه هوایی بیمار) معمولاً برای مبتلایان به آپنه‌خواب یا بیماری‌های تنفسی مانند بیماری انسداد مزمن ریوی استفاده می‌شود. این دستگاه، هوای تحت فشار را تولید و از طریق ماسک به بینی فرد منتقل می‌کند. در واقع به گونه‌ای طراحی شده است که از بسته‌شدن راههای هوایی در هنگام خواب جلوگیری کند.

بیشتر بدانید: تفاوت دستگاه سی پپ و بای پپ،بهترین دستگاه سی پپ درسال 99!

 

دستگاه بای‌پپ (BiPAP یا BPAP)

استفاده از دستگاه بای‌پپ (مخفف فشار مثبت دو‌سویه به مسیر هوایی بیمار) یک روش درمانی غیر تهاجمی است که در درجه اول برای بیماران مبتلا به آپنه‌خواب و سپس برای بیماران دارای نارسایی قلبی، سندرم دیسترس تنفسی، COPD و ذات‌الریه استفاده می‌شود. طراحی و عملکرد دستگاه بای‌پپ تقریبا مشابه دستگاه سی‌پپ است. اما تفاوت اصلی آنها در این است که دستگاه سی‌پپ یک سطح فشار (یک فشار برای دم) و دستگاه بای‌پپ دو سطح فشار (دو فشار بالا و پایین برای دم و بازدم) به راههای هوایی فراهم می‌کند. چراکه ارائه یک سطح فشار مثبت، ممکن برای بیمارانی که علاوه بر دم در بازدم نیز مشکل دارند؛ کافی نباشد.

نبولایزر

نبولایزر یک دستگاه کوچک برای تبدیل داروی مایع به ذرات معلق آئروسل، انتقال راحت‌تر آن را از طریق ماسک یا قطعه دهانی به بیمار فراهم می‌کند. معمولاً انواع آن برای افراد مبتلا به COPD، آسم و سایر شرایط تنفسی استفاده می‌شوند.

بیشتر بدانید: نبولایزر چیست و چگونه از آن استفاده می‌کنند

 

دستگاه ساکشن

دستگاه ساکشن بیمارستانی و خانگی با ایجاد مکش و تخلیه ترشحات مخاطی از مجاری هوایی بیمار، به تنفس راحت‌تر او کمک می‌کند. این تخلیه در بیماری‌هایی مانند سیستیک فیبروزیس، خطر عفونت‌های مکرر ریه را نیز کاهش می‌دهد.

https://www.darmankala.com/media/catalog/product/cache/1/thumbnail/600x/17f82f742ffe127f42dca9de82fb58b1/z/e/zenithmed_zth-g_portable_suction.jpg

بیشتر بدانید: دستگاه‌ های ساکشن چه کاربردی دارند؟

دستگاه ونتیلاتور

در صورت بروز نارسایی تنفسی شدید و یا در طی عمل جراحی، که به‌تنهایی بیمار قادر به نفس‌کشیدن نیست، ممکن است به یک ونتیلاتور نیاز باشد. این دستگاه تنفس مصنوعی، هوا یا هوا با اکسیژن اضافی را به مجاری هوایی و ریه‌های شما منتقل می کند و دی‌اکسید‌کربن را از ریه‌ها خارج می‌کند. در موارد شدیدتر (بیماران بخش مراقبت‌های ویژه) ممکن است نیاز به لوله‌گذاری باشد.

بیشتر بدانید: ونتیلاتور چیست و چه کاربردهایی دارد؟

فروشگاه تجهیزات پزشکی توانی نو عرضه‌کننده تمامی دستگاههای ذکرشده با بهترین کیفیت از بهترین برندهای جهانی (امرن، ریشتر، رسمد، لوون اشتاین) است. علاوه‌براین امکان اجاره دستگاه‌های کمک‌تنفسی ونتیلاتور، اکسیژن‌ساز، بای‌پپ و سی‌پپ نیز برای شما فراهم است. با مراجعه به فروشگاه می‌توانید با بهترین قیمت دستگاه کمک‌تنفسی مورد نظر خودتان و حتی لوازم جانبی آن (مانند ماسک و لوله) را خریداری کنید.

نظرات

captcha Refresh

به این مطلب امتیاز دهید

تعداد کل امتیازات این مطلب 1

جدیدترین مقالات

اگر مایل هستید از آخرین تخفیفات و جدیدترین محصولات با خبر شوید همین حالا در خبر نامه ثبت نام کنید
whatsapp