انواع پانسمان و درمان زخم؟

انواع پانسمان و درمان زخم؟
چکیده این مطلب : انتشار : 1400/12/13 0 نظر

درمان زخم در همه افراد متفاوت است و پانسمان آن بستگی به نوع زخم دارد. اکثر افراد شناخت کافی نسبت به کاربرد هریک را ندارند، از این رو با ما همراه باشید در این مقاله به برررسی انواع و کاربرد پانسمان پرداخته ایم...

در زمان‌های قدیم بسیاری از افراد در مواجه با زخم‌هایی که بر اثر سوانح مختلف به وجود می‌آمد، با گذاشتن پارچه‌ای بر روی آن، به اصطلاح زخم را پانسمان می‌کردند. با گذشت زمان، محلول‌های ضدعفونی مانند بتادین و چسب‌های زخم به یکی از اعضای جدانشدنی در اکثر خانه‌ها تبدیل شدند. اما آیا زخم‌ها با این روش به درستی درمان خواهند شد؟ در پاسخ باید گفت درمان هر زخمی، استفاده از چسب زخم و یا محلول‌های ضدعفونی کننده نیست. بنابراین برای جلوگیری از عفونت و بهبودی زخم در کمترین زمان ممکن، نیاز است تا متناسب با نوع زخم، از پانسمان مناسب آن استفاده شود. امروزه با وجود تنوع بالای پانسمان‌ها، بسیاری از افراد شناخت کافی نسبت به کاربرد هر یک را ندارند؛ از این رو ما یعنی تیم «توانی نو» در این مقاله قصد داریم به منظور آگاهی بیشتر شما در این زمینه، به بررسی انواع و کاربرد آن‌ها بپردازیم.

انواع پانسمان و مراقبت از زخم-01

بیشتربدانید: ست سرم و میکروست و هر آنچه باید از آن بدانیم؟

پانسمان زخم چیست؟

می‌توان گفت در درمان زخم، پانسمان یکی از مهمترین عواملی است که‌ نقش موثری در روند بهبودی و جلوگیری از نفوذ میکروب از طریق زخم به بدن دارد. بسیاری بر این باورند که بانداژ به تنهایی می‌تواند زخم را درمان کند. اما بهترین راه حل، گذاشتن پد و یا کمپرس استریل به طور مستقیم بر روی آن است. در برخی مواقع از بانداژ برای ثابت نگه داشتن پد استفاده می‌شود.

البته لازم به ذکر است امروزه جدید‌ترین انواع پدها دارای چسب بوده و دیگر نیازی به بانداژ کردن آن نیست. گفتنی است به هنگام خرید پانسمان به فاکتورهایی مانند شدت، محل و نوع زخم باید توجه کرد تا بتوان مناسب‌ترین گزینه را انتخاب نمود؛ زیرا تشخیص درست نوع آن می‌تواند در درمان و ترمیم، بسیار موثر باشد.

3 نمونه از انواع پانسمان زخم

1. پانسمان فوم

این مدل‌ برای زخم‌هایی که شدت آسیب دیدگی آن‌ها در سطح متوسط تا زیاد است، پیشنهاد می‌شود. فوم از چند لایه که از مواد پلیمری تولید شده، ساخته می‌شود که از ویژگی‌های آن می‌توان به ضد آب، مقاومت بالا در برابرعفونت و ضد چسبندگی اشاره کرد. عملکرد فوم به گونه‌ای است که با فراهم نمودن شرایطی مانند جذب مقدار قابل توجهی از ترشحات و کاهش نفوذ، ‌ زخم را در یک محیط گرم و مرطوب قرار داده تا روند درمان به درستی و با سرعت طی شود.

پانسمان فوم را می‌توان در اندازه و اشکال گوناگونی تهیه و مدت زمان طولانی تری از آن استفاده نمود و پس از آن بدون آسیب، به راحتی از پوست جدا کرد. اما چسباندن انواعی که مجهز به چسب هستند، کار آسانی نیست. این مدل برای درمان زخم‌هایی مانند زخم پای دیابتی، پیوند پوست، سوختگی خفیف، زخم وریدی و غیره کاربرد دارد.

عدم مشاهده زخم به دلیل مات بودن، آغشته شدن ترشحات به اطراف زخم هنگامی که در زمان تعویض آن تاخیری رخ می‌دهد و یا نشتی به وجود می‌آید، از معایب فوم محسوب می‌شوند. هم چنین توصیه شده است که استفاده از مدل فوم برای زخم‌های خشک مناسب نیست.

2.پانسمان گازی

اگر به دنبال محصولی هستید که برای بسیاری از زخم‌ها مناسب باشد، پانسمان گازی بهترین گزینه است. این مدل در اندازه و اشکال مختلفی که معمولا از جنس پنبه هستند، تولید و به بازار عرضه می‌شود. عنوان مناسب‌ترین قیمت پانسمان به این نوع تعلق دارد، از این رو می‌توان در بیشتر مواقع از آن بهره گرفت. اما باید خاطرنشان کرد که مدت زمان استفاده از مدل گازی، کوتاه‌تر از مدل فوم است و باید در فواصل کوتاه‌تری نسبت به تعویض آن اقدام نمود.

از ویژگی‌های نوع گازی می‌توان به تمیز نمودن محل، محافظت از زخم در برابر باکتری‌ها و جذب ترشحات آن اشاره کرد. هم چنین در بسیاری از موارد می‌بایست با انواع دیگری به منظور درمان محل آسیب دیده استفاده شود. از معایب آن این است که میزان احتمال نفوذ میکروب به زخم بالا بوده و با چسبیدن به بستر، هنگام تعویض، منجر به درد خواهد شد. برای درمان و ترمیم زخم‌های مرطوب استفاده از این مدل پیشنهاد نمی‌شود.

3.پانسمان کامپوزیت

کامپوزیت، از ترکیب با سایر مدل‌ها مانند گازی، فوم، آلژینات و یون نقره و غیره تولید می‌شود. مناسب برای درمان انواع زخم‌ها مانند سوختگی درجه دو، سوختگی درجه سه با ناحیه کوچک، جراحی و زخم‌های مزمن مقاوم بوده و می‌توان به صورت تک لایه یا دو لایه بر روی محل مورد نظر قرار داد.

سرعت بخشیدن به عملیات لایه برداری و هم چنین پیشگیری و کنترل عفونت، از وظایف این مدل است که تحت هیچ شرایطی به زخم نمی‌چسبد. تعویض روزانه برای بیمارانی که از کامپوزیت استفاده کرده اند، ضروری است. از نظر اقتصادی این مدل در مقایسه با دو مدل معرفی شده قبلی،  از قیمت بالاتری برخوردار بوده و هم چنین انعطاف پذیری کمتری داشته و از لحاظ عملکردی به نسبت هزینه، ضعیف عمل می‌کند. گفته شده برای زخم‌هایی که در معرض عروق هستند، مخصوصا افرادی که تجربه امبولی عروقی دارند، توصیه نمی‌شود.

بیشتربدانید: دستکش یکبار مصرف پزشکی چیست و چه کاربردی دارد؟

پانسمان‌های آماده به چه صورت هستند؟

پانسمان آماده، نسل جدیدی از انواع پانسمان‌ها است که در ساخت آن از موادی مانند فوم،‌ آلژینات، هیدروژل، هیدروکلوئید و فیلم ترانسپارت استفاده شده و بهترین گزینه برای ترمیم و بهبود انواع زخم‌ها است. این مدل برخلاف سایر مدل‌ها با فراهم نمودن شرایطی، محیط مرطوبی را آماده می‌کند تا رشد باکتری در آن قسمت به خوبی کنترل شده و موجب تسریع در روند درمان شود.

انواع پانسمان‌های آماده

  • یک نمونه از این مدل که در دسته فوم و آلژینات‌ها قرار دارد، به گونه‌ای است که تمامی ترشحات و مایعاتی که از زخم خارج می‌شوند را کاملا جذب‌ کرده و می‌توان از آن برای مدت زمان طولانی‌تری به نسبت سایر مدل‌ها استفاده نمود.
  • نوعی از پانسمان‌های آماده که نقش رطوبت دهنده به زخم‌های خشک را برعهده دارند. این مدل که از هیدروژل برخوردار است، با استفاده از رطوبتی که به زخم می‌دهد، باعث می‌شود تا به مرور زمان لایه‌های مرده‌ای که در محل آسیب دیده به وجود آمده‌اند، از بین بروند.
  • مدل دیگری که دارای هیدروکلوئید و فیلم ترانسپارنت است، رطوبت را در حد متعادل به درستی در محیط آسیب دیده کنترل می‌کند. این نوع که نگهدارنده رطوبت است، زمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد که ترشحات کاهش یافته‌اند و منجر به بهبودی هر چه زودتر زخم خواهد شد.
  • نوع آخر که سوربکت نام دارند، به نحوی عمل می‌کند که به باکتری‌های پاتوژن و قارچ‌ها در محل مورد نظر متصل شده و در نتیجه با دور نمودن عوامل پاتوژن، بهبودی و ترمیم زخم را به دنبال خواهد داشت.

پانسمان‌های آماده به چه صورت هستند-3

بیشتربدانید: در چه زمانی باید و در چه زمانی نباید از ضدعفونی کننده الکلی استفاده کنیم؟

ست پانسمان شامل چه تجهیزاتی است؟

از ویژگی‌های این ست می‌توان به قابل حمل بودن و جا به جایی آسان، کاملا استریل شده و یکبار مصرف بودن آن اشاره کرد و هم چنین از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است. علاوه بر بیمارستان‌ها، در منازل هم به راحتی می‌توان بسیاری از زخم‌ها را به وسیله آن درمان نمود.

این ست شامل تجهیزاتی است که عبارتند از:

  • یک جفت دستکش لاتکس
  • باند کناربافت 10 و 5 سانتی متری
  • گاز کوچک و بزرگ 8 لایه
  • پنست یکبار مصرف
  • شان 40 در 50 سانتی متری
  • چسب ضد حساسیست
  • گالی پات و رسیور
  • بتادین

محصولات مرتبط

خرید پانسمان

در این مقاله سعی کردیم تا با بررسی و معرفی انواع پانسمان، شما را در امر درمان انواع زخم‌ها یاری کنیم. اگر به دنبال بهترین و با کیفیت‌ترین برند پانسمان هستید، می‌توانید به فروشگاه تجهیزات پزشکی توانی نو مراجعه نموده و جهت خرید پانسمان، با مشاوران ما در ارتباط باشید.

نظرات

captcha Refresh

به این مطلب امتیاز دهید

تعداد کل امتیازات این مطلب 1

محصولات مرتبط

جدیدترین مقالات

اگر مایل هستید از آخرین تخفیفات و جدیدترین محصولات با خبر شوید همین حالا در خبر نامه ثبت نام کنید
whatsapp