استفاده از کپسول اکسیژن برای تمامی بیماران تنفسی که دچار کمبود خلوص اکسیژن یا تنگی نفس می شوند اولین چیزی است که در نظرشان می آید. چراکه قیمت کپسول اکسیژن نسبت به دستگاه اکسیژن ساز کمتر بوده و نیز مردم آشنایی بیشتری با این وسیله تنفسی دارند. اما در استفاده از کپسول اکسیژن باید به نکاتی توجه داشت که در ادامه به تفصیل به آنها می پردازیم.
علل و شرایط بسیاری مانند سندرم دیسترس تنفسی حاد، کمخونی، آسم، نقص مادرزادی یا بیماری قلبی، بیماری ریه بینابینی، ذاتالریه، بیماری مزمن انسدادی ریوی و غیره وجود دارند که میتوانند باعث بروز هیپوکسمی یا کاهش اکسیژن خون در بدن شود. بعضی از این شرایط و بیماریها به راحتی درمان میشوند و مشکل هیپوکسمی بیمار نیز برطرف میشود. اما در دیگر موارد به دلیل مشکلات مزمن ریوی و نارسایی تنفسی، بیمار نیاز مداوم به اکسیژندرمانی به کمک دستگاه اکسیژنساز یا کپسول اکسیژن دارد. سیلندرها یا کپسولهای اکسیژن (با ظرفیتهای مختلف)، هنوز هم به طور گسترده در بیمارستانها، کلینیکهای سرپایی و منازل مورد استفاده قرار میگیرند. اگرچه در حال حاضر دستگاههای اکسیژنساز برای اکسیژندرمانی طولانیمدت و مداوم بیماران رایجتر هستند، اما هنوز هم کپسولهای اکسیژن به دلیل قیمت مناسب خود مورد استفاده قرار میگیرند. بسیاری از پزشکان در ابتدا اکسیژندرمانی را با کپسولهای اکسیژن استاندارد قابل حمل آغاز میکنند؛ تا زمانی که بیمار از مصرف اکسیژن بینیاز شود و یا برای یک درمان طولانیمدت برای وی تصمیمگیری شود.
اکسیژن خالص درون یک کپسول اکسیژن، در دو حالت مختلف گاز اکسیژن فشرده یا اکسیژن مایع عرضه میشود.
هوای عادی که در شرایط جوی استاندارد تنفس میکنیم حاوی 21٪ اکسیژن و 79٪ نیتروژن است. اما کپسول گاز اکسیژن فشرده حاوی 99.5٪ اکسیژن خالص است. در واقع تولیدکنندگان، اکسیژن را از اتمسفر میگیرند و آن را فشرده میکنند. هنگامی که گاز اکسیژن فشرده از کپسول آزاد میشود، فشار زیاد داخل کپسول به خروج آن کمک میکند. انتشار فشار باعث ایجاد جریان اکسیژن میشود که از طریق کانولا بینی یا ماسک، بیمار آن دریافت میکند.
اکسیژن مایع نیز 99.5٪ اکسیژن خالص است که در اثر سردکردن گاز اکسیژن تولید میشود و به صورت مایع ذخیره میشود. برای اکثر بیماران بلافاصله پس از تشخیص، استفاده از کپسول اکسیژن مایع تجویز نمیشود. چرا که کپسول اکسیژن مایع به دلیل تجهیزات اضافی و آموزشهای لازم برای استفاده از آن، عملاً برای استفاده کوتاهمدت غیر ضروری است. با این وجود، هنوز هم یک گزینه درمانی طولانیمدت معقول به دلیل ارزانتر و حجیمتر بودن است.
در حال حاضر کپسولهای اکسیژن در پنج سایز 2.5، 5، 10، 20 و 40 لیتری در انواع قابل حمل و صنعتی تولید میشوند. کپسولهای 2.5 لیتری کوچک و قابل حمل هستند و برای نوزادن و کودکان بیمار، ورزشکاران کوهنورد در ارتفاعات بالا و شرایط اورژانس پزشکی کاربرد دارند. کپسولهای 5 لیتری به منظور حمل در داخل اتوموبیل شخصی و آمبولانس کاربرد دارند و حداکثر 3 تا 4 ساعت ظرفیت رساندن اکسیژن را دارند. کپسولهای 10 لیتری مناسبترین سایز برای منازل و کلینیکهای درمانی هستند (اما قابل حمل نمیباشند) و معمولا با تنظیم مصرف 1 تا 2 لیتر اکسیژن در دقیقه، 8 تا 10 ساعت ظرفیت رساندن اکسیژن را دارند. کپسولهای 20 و 40 لیتری اصولا در بیمارستانها، مراکز درمانی و انتقال طولانیمدت بیمار در آمبولانس استفاده میشوند و توصیه میگردد در منازل مورد استفاده قرار نگیرند.
بیشتر بدانید:دستگاه اکسیژن ساز چیست؟ قیمت انواع آن + تخفیف 1402
کپسول اکسیژن دارای اجزای مختلف مانومتر (برای اندازهگیری فشار گاز اکسیژن ورودی و خروجی کپسول)، رگولاتور (برای تبدیل واحدهای فشار مانومتر به واحد لیتر در دقیقه جریان اکسیژن)، محفظه آب (برای مرطوبکردن اکسیژن خروجی)، لوله کانولا بینی یا ماسک است. وجود رگولاتور بسیار مهم است زیرا به شما کمک میکند که مقدار خاصی از جریان اکسیژن را برای خروج تنظیم کنید و بدون آن کپسول مقدار زیادی از گاز تحت فشار را به سرعت آزاد میکند؛ که بسیار خطرناک است. دو نوع رگولاتور جریان مداوم و جریان پالس-دوز وجود دارد.
بیشتر بدانید: پالس اکسیمتر یا سنجشگر اکسیژن خون چیست؟
در ادامه به نکات مهمی در مورد استفاده از کپسول اکسیژن در منزل به منظور حفظ ایمنی بیمار و همراهان او ذکر شده است.
- قبل و بعد از استفاده از کپسول اکسیژن، دستان خود را بشویید. دستان شما باید قبل از تماس با کپسول اکسیژن کاملاً خشک باشند (مخصوصا اگر از الکل برای ضد عفونی یا کرم و لوسیون دست استفاده میکنید).
- کپسول و لوله آن را تمیز نگه دارید. این کار به جلوگیری از استنشاق میکروبها کمک میکند. در مورد نحوه تمیزکردن یا مراقبت از کپسول اکسیژن خود، از شرکت تأمینکننده کپسولهای پزشکی سوال کنید.
بیشتر بدانید: بیماری COPD یا انسدادی ریه و راه های پیشگیری و درمان!
ما به برخی از اصول اولیه کپسولهای اکسیژن و چندین مساله ایمنی مهم دیگر که باید از آنها اطلاع داشته باشید، اشاره کردیم. شرکت تجهیزات پزشکی توانی نو در زمینه عرضه کپسولهای اکسیژن در سایزهای مختلف و تجهیزات آنها، میتواند به شما کمک کند.
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به سایت تجهیزات پزشکی توانی نو می باشد.
با سلام و تشکر از کامنت خوبتون،به روی چشم حتما این مطلب شما رو هم در مقاله اعمال میکنیم.