نحوه جاگذاری سوند ادراری و لوازم مورد نیاز آن چیست؟

نحوه جاگذاری سوند ادراری و لوازم مورد نیاز آن چیست؟
چکیده این مطلب : انتشار : 1400/11/16 0 نظر

سوند ادراری یک لوله ای است که به مثانه وارد می شود تا ادرار را تخلیه نماید، یکی از نکات مهم در استفاده از سوند ، آشنایی صحیح با نحوه جاگذاری آن و لوازم مورد نیاز در این کار می باشد که در ادامه به این نکات مهم پرداخته ایم...

سوند ادراری در حقیقت لوله باریکی است که به منظور آسان کردن تخلیه ادرار، آن را وارد دستگاه ادراری فرد می‌کنند.استفاده از سوند ادراری زمانی لازم است که فرد در تخلیه ادرار دچار مشکل شده باشد یا امکان جابجایی بیمار، مقدور نباشد. افراد پا به سن گذاشته یا مبتلا به بیماری‌های کلیوی، ناچار هستند تا مدتی طولانی و یا حتی برای همیشه از این سوندها استفاده کنند. یکی از نکات مهم در استفاده از این وسیله، آشنایی صحیح با نحوه جاگذاری آن و همچنین استفاده از لوازم مورد نیاز برای این کار است.

نحوه جاگذاری سوند ادراری-01

بیشتربدانید: انواع دستکش و تمام نکاتی که باید درمورد آن بدانید!

نحوه جاگذاری (تعبیه) سوند ادراری و لوازم مورد نیاز آن

تعیین اینکه فرد نیاز به سوند ادراری دارد و همچنین نحوه جاگذاری آن حتماً باید طبق صلاح‌دید پزشک باشد. جاگذاری صحیح نیاز به یک سری آموزش‌ها دارد؛ چرا که انجام نادرست این کار ممکن است باعث احتباس ادراری در فرد شود که عارضه‌ای خطرناک و دردناک است. در ادامه این مطلب قصد داریم با انواع سوند ادراری، نحوه جای‌گذاری آن‌ها و نکات ایمنی مربوط به این کار، بیشتر آشنا شویم.

انواع سوند ادراری

سوندها انواعی مختلفی دارند که مهم‌ترین تفاوت آن‌ها در جا و محل قرارگیری و مدت زمان باقی ماندن آن در محل مورد نظر است. شیوه تعبیه و قرار دادن سوندها در محل مورد نظر، قدری با یکدیگر تفاوت دارد. به صورت کلی سوندهای ادراری شامل دو مدل موقت و دائمی هستند.

سوندهای موقت

برخی از افراد ممکن است تنها برای یکبار به استفاده از سوند ادراری نیاز داشته باشند. مثلا، فردی پس از اینکه بر روی او عمل جراحی انجام گرفت فقط یکبار و آن هم برای خالی شدن مثانه‌اش به این وسیله نیاز داشته باشد. چنین فردی تنها نیاز به سوند ادراری یکبار مصرف و موقت دارد. چنین محصولی را می‌توان از دو طریق سوراخ ایجاد شده در شکم یا مجاری ادراری، نصب کرد.

سوند بلند مدت یا دائمی

این مدل برای یک زمانی طولانی در مثانه فرد بیمار نصب می‌شود که هم برای بلند مدت و هم کوتاه مدت قابل استفاده است. سوندهای دائمی به سند فولی نیز شهرت دارند. روش جاگذاری سوند دائمی تقریباً مانند انواع موقت است. در این روش، پرستار معمولاً سوند را از طریق مجاری ادراری در محل مورد نظر نصب می‌کند؛ برخی مواقع نیز ممکن است سوند در سوراخ ایجاد شده پایین شکم که در نزدیکی و ابتدای مجاری ادراری قرار دارد، نصب شود.

انواع سوند ادراری-02

بیشتربدانید: در چه زمانی باید و در چه زمانی نباید از ضدعفونی کننده الکلی استفاده کنیم؟

موارد استفاده از سوند ادراری

  • بیرون آوردن خون و لخته موجود در بیمارانی که دچار خونریزی مثانه شده‌اند.
  • نمونه گیری از ادرار فرد برای آزمایش کشت ادرار که جهت بررسی مقدار آلودگی ادرار به باکتری و میکروب
  • اندازه گیری حجم ادرار به صورت دقیق
  • خارج کردن ادرار عفونی و ترشحات چرکی در افرادی که مبتلا به ادرار عفونی شده‌اند.
  • اندازه گیری دقیق از حجم ادرار باقی‌مانده بیمار پس از ادرار کردن.

لوازم مورد نیاز برای جاگذاری سوند ادراری

برای تعبیه سوند به یک سری لوازم از قبیل دستکش استریل، پارچه، پنبه توپی آغشته به مواد ضد عفونی کننده، کاتتر، محلول سالین، لیدوکائین و ژل استریل نیاز است.

نحوه جاگذاری سوند ادراری

  • جاگذاری و تعبیه سوند ادراری در شرایطی کاملاً استریل صورت می‌گیرید؛ به گونه‌ای که در مراحل این کار باید دستکش استریل به دست داشت.
  • ابتدا ناحیه و قسمت پروگزیمال ران‌ها را به وسیله پارچه می‌پوشانیم؛ سپس با دست غیر غالب خود شیفت پنیس را می‌گیریم و پنیس را در شرایطی که حالتی کشیده دارد، با زاویه قائم نسبت به صفحه بدن فرد بیمار، نگه می‌داریم.
  • حالا دست غیر غالب شما غیر استریل حساب می‌شود و نباید پنیس را رها کند یا به اجسام استریل دست بزند و آن‌ها را لمس کند.
  • با استفاده از یک پنبه توپی آغشته به مواد ضد عفونی کننده، گلنس پنیس را با یک حرکت چرخشی پاک کنید.
  • قبل از جاگذاری سوند، نوک آن را با استفاده از لیدوکائین یا ژل استریل، لغزنده کنید. در صورتی که از سوند کوده استفاده می‌کنید، نوک سوند را در وضعیت موسوم به ساعت 12 بالا بگیرید تا بتواند به راحتی از لوب میانی غده پروستات عبور کند.
  • سوند را به آرامی و به صورت ملایمی در متائوس وارد کنید و آن را در داخل پیشاب راه به صورت آهسته به سمت پروگزیمال حرکت دهید.
  • اگر در مرحله حرکت دادن سوند با مشکلی مواجه شدید، سوند را به زور حرکت و هل ندهید؛ زیرا این کار مشکل را حل نمی‌کند و ممکن است حتی باعث ترومای پیشاب راه شود.
  • در ناحیه اسفنکتر خارجی که در فاصله‌ی 16 تا سانتی متری است، احتمال دارد در عبور دادن سوند با مقاومت و مشکل مواجه شوید. برای حل این مشکل و اینکه سوند راحت‌تر عبور کند، بیمار باید اسفنکتر را شل کرده و یک نفس عمیق بکشد.
  • در آخرین مرحله جاگذاری سوند ادراری، سوند را تا قسمت مربوط به باد کردن بالون حرکت دهید.

نحوه جاگذاری سوند ادراری-03

بیشتربدانید: سوند چیست؟ انواع مهم و کاربردی سوندها کدامند؟

نکاتی مهم درباره سوند ادراری

  • بروز سختی در عبور دادن سوند ادراری می‌تواند ناشی از یک مشکل جدی‌تر باشد؛ به همین دلیل در صورت بروز چنین مشکلی، سریعاً با پزشک تماس بگیرید.
  • وارد شدن ادرار به لوله سوند، به این معنا است که سوند در موقعیت مناسبی قرار دارد.
  • در صورتی که مثانه خالی باشد یا ژل لغزان ساز باعث مسدود شدن کاتتر شده باشد، ادراری در لوله جریان پیدا نمی‌کند. برای حل این مشکل، سوند را به وسیله‌ی سالین پاک کنید.
  • خارج کردن کاتتر از جاگذاری سوند آسان‌تر است. در صورتی که در نوک کاتتر یک بالون قرار داشته باشد، باید آب داخل آن را تخلیه کرد؛ سپس کاتتر به آرامی از بدن کشیده می‌شود. این فرایند معمولاً بدون درد است اما اگر فرد بیمار دردی احساس کرد، می‌توان از یک داروی موضعی برای بی‌حس کردن نقطه مورد نظر استفاده نمود.

نکاتی مهم درباره سوند ادراری-04

بیشتربدانید: سرنگ چیست و کاربردی‌ترین انواع سرنگ کدامند؟

نکات ایمنی در جاگذاری سوند

  • تشخیص نیاز به سوند ادراری و نحوه جاگذاری آن باید طبق نظر و صلاحدید پزشک باشد. هرگز بدون مشورت با پزشک و به صورت سر خود از این محصول استفاده نکنید.
  • زمان دراز کشیدن بر روی تخت، کیسه ادرار را به صورتی که مسیر حرکت آن فاقد هر نوع ناهمواری و پیچ خوردگی باشد، به آویز کیسه ادراری که در پایین تخت قرار دارد، آویزان کنید.
  • اگر به مدت 6 الی 8 ساعت بدون اینکه سوند شما دچار پیچ خوردگی یا تا شدگی شده باشد، ادرار در کیسه جریان نیافت، به نزدیک‌ترین مرکز درمانی مراجعه کنید.
  • سعی کنید به صورت روزانه پوست اطراف پیشاب راه را زمانی که سوند در داخل بدن قرار دارد، با صابون و آب بشویید.
  • سعی کنید هر ساعت یک بار کیسه ادرار را تخلیه کنید.
  • از جدا کردن یا کشیدن لوله تخلیه ادرار پرهیز کنید؛ زیرا این کار ممکن است باعث آسیب و خونریزی مجرا شود.
  • در صورت به وجود آمدن علایم درد و عفونت، سوند را تعویض کنید.
  • اگر سوند را خارج کردید، یا آن را دور بیندازید یا اگر قصد استفاده مجدد را دارید، آن را به مدت دقیقه در ایزوپروپیل الکل غوطه‌ور کرده و سپس خشک کنید.
  • برای پیشگیری از کشیده شدن سوند، بهتر است آن را همراه تکه چسبی که ضد حساسیت است، به بدن فرد بیمار بچسبانید.

خرید سوند ادراری

امروزه تعداد زیادی برند سوند ادراری در بازار یافت می‌شود. قیمت سوند ادراری رابطه مستقیمی با کیفیت آن دارد. ما در فروشگاه تجهیزات پزشکی توانی نو، باکیفیت‌ترین سوند‌های ادراری را از برندهای معتبر خارجی و داخلی گرد هم آورده ایم. اگر قصد خرید سوند ادراری، با قیمت و کیفیت مناسب را دارید، ما در فروشگاه آنلاین توانی نو، منتظر شما هستیم.

نظرات

captcha Refresh
اگر مایل هستید از آخرین تخفیفات و جدیدترین محصولات با خبر شوید همین حالا در خبر نامه ثبت نام کنید
whatsapp