چگونه دیابت را کنترل کنیم و چه رژیم غذایی داشته باشیم؟

چگونه دیابت را کنترل کنیم و چه رژیم غذایی داشته باشیم؟
چکیده این مطلب : انتشار : 1399/07/09 0 نظر

دیابت از رایج ترین بیماری های مزمنی است که خیلی از افراد دچار آن میباشند.اما سوال اینجاست که باید چگونه دیابت را کنرل نمود؟و رژیم غذایی افراد دیابتی باید چگونه باشد؟،در اینجا به پاسخ این سوالات می پردازیم...

دیایت یا قند خون

با توجه به صنعتی شدن زندگی ها و افزایش استفاده افراد از مواد غیر ارگانیک، بیماری هایی مانند دیابت یا قند خون بیشتر به چشم میخورند.به طور معمول اولین چیزی که بنظر افراد مبتلا به دیابت می آید خرید دستگاه قند خون می باشد.اگر دیابت کام زندگی را بر شما و یا عزیزانتان تلخ کرده است؛ شاید خواندن این مقاله کمکی باشد بر دوباره برگشتن طعم شیرین به زندگی یک فرد دیابتی.

اگر دیابت به سراغ شما آمده است بهتر است این واقعیت را بپذیرید؛ و به‌جای ترس و ناراحتی قبول کنید که باید تغییراتی در زندگی روزمره خود بدهید؛ تا از عوارض این بیماری در امان بمانید. دانستن علت بیماری دیابت و اتفاقی که در بدن رخ می‌دهد ما را در انتخاب رژیم مناسب آگاه‌تر می‌کند.

غده پانکراس (لوزالمعده) وظیفه تولید هورمون انسولین را بر عهده دارد. انسولین مسئول کنترل میزان تولید قند خون است. در واقع انسولین گلوکز حاصل از تجزیه مواد غذایی را وارد سلول‌ها می‌کند و سلول‌ها آن را می‌سوزانند.

در بیماری دیابت سوخت‌وساز گلوکز دچار اختلال می‌شود؛ و بدن نمی‌تواند قند تولیدی را بسوزاند.

دو حالت مختلف در این اختلال وجود دارد. یک اینکه بدن نمی‌تواند انسولین تولید کند و یا میزان انسولین تولیدشده بسیار پایین است. به این حالت دیابت نوع یک گفته می‌شود. این نوع دیابت کمتر شایع است. بیمار باید روزانه انسولین تزریق کند تا جبران کمبود انسولین در بدن شود. کودکان معمولا بیشتر دچار این نوع دیابت می‌شوند.

در حالت دوم بدن انسولین تولید می‌کند اما سلول‌ها به آن هیچ واکنشی نشان نمی‌دهند. این نوع دیابت شایع‌تر است. ممکن است بیمار چند سال بعد از ابتلا متوجه بیماری خود شود.

اختلال در سوخت‌وساز مواد قندی در بدن باعث آسیب رسیدن به همه بافت‌های بدن می‌شود؛ بنابراین دیابت را جدی بگیرید و اگر مبتلا شده‌اید درمان و رژیم غذایی را در اولویت زندگی خود قرار دهید.

سازمان‌های بهداشت جهانی به این مهم رسیده‌اند که آموزش به بیماران مبتلابه دیابت و اطرافیان آن‌ها از ضروریاتی است که به کنترل دیابت و کاهش عوارض ناشی از آن می‌انجامد.

بیشتر بدانید: 14 نکته مهم در خرید دستگاه تست قند خون!

آموزش، رژیم غذایی کنترل دیابت، ورزش، استفاده دارو، چکاپ‌های دوره‌ای و منظم همه عوامل مهم در کنترل بیماری دیابت هستند. ما در این مطلب تمرکز را روی رژیم غذایی مناسب برای کنترل دیابت گذاشته‌ایم. امید آن راداریم که رعایت این نکات هر فرد دیابتی را از عوارض این بیماری در امان دارد.

ویژگی‌های اصلی رژیم غذایی بیماران دیابتی:

7 نکته مهم در رژیم غذایی یک فرد دیابتی را مورد توجه قرار دهید:

1-کم‌چرب بودن غذا

2-میزان مصرف پروتئین به مقدار کنترل‌شده

3- حذف مصرف قندهای ساده

4- افزایش میزان فیبر مصرفی

5- کنترل حجم غذای مصرفی در هر وعده

6-نظم در وعده‌های غذایی و میان وعده‌ها

7-استفاده از ترکیبات غذایی مناسب در هر وعده

خلاصه‌وار یک فرد دیابتی باید به نوع ماده خوراکی، میزان آن در غذا و زمان خوردن آن ماده غذایی توجه داشته باشد. کنترل میزان قندی که به بدن وارد می‌شود با توجه به ناتوانی جسم در سوزاندن آن اهمیت دارد.

این مسئله را با ذکر توصیه‌های کاربردی بیشتر شرح می‌دهیم.

مواد قندی یا بهتر بگوییم کربوهیدرات‌ها به دو دسته ساده و مرکب تقسیم می‌شوند؛ آن‌ها منبع اصلی تامین انرژی بدن هستند. ما ابتدا باید به‌درستی قند ساده و مرکب را از هم تشخیص دهیم و مصرف آن‌ها را در رژیم غذایی خود کنترل کنیم.

کربوهیدرات از سه بخش قند، فیبر و نشاسته تشکیل می‌شود. آن دسته از مواد غذایی که فقط شامل قند هستند، قند ساده گفته می‌شود. حال بهتر درک می‌کنیم که چرا بیمار مبتلا به دیابت از قند ساده نباید استفاده کند. این به معنی حذف نوشابه، قند، شکر، شیرینی، شکلات، آبمیوه‌های غیرطبیعی و مواد غذایی از این قبیل است. حتی یک فرد غیر دیابتی هم باید سعی کند مصرف قند ساده را تا حد ممکن کاهش دهد.

چگونه دیابت را کنترل کنیم و چه رژیم غذایی داشته باشیم-02

بیشتر بدانید:  دیابت و قند خون چیست و چطور می‌توان آن را کنترل کرد؟

قند مرکب یا پیچیده آن دسته از مواد غذایی هستند که نشاسته و فیبر دارند. قند مرکب به دلیل داشتن فیبر بالا دیرتر هضم می‌شود. به‌این‌ترتیب فرد بیشتر احساس سیری می‌کند و بالا رفتن قند خون بعد از صرف غذا کنترل می‌شود. مصرف مواد قندی هر چه پیچیده‌تر و دارای فیبر بیشتر به بیماران دیابتی و حتی افراد غیر دیابتی توصیه می‌شود.

مصرف مواد غذایی که از غلات کامل تولید می‌شوند مانند نان سبوس‌دار، برنج قهوه‌ای، ماکارونی‌های سبوس‌دار توصیه می‌شود. سبزی‌ها و میوه‌های تازه و خشک‌شده با فیبر بالا را حتما در رژیم غذایی فرد دیابتی قرار دهید.

وجود پروتئین در رژیم غذایی یک فرد دیابتی ضروری است. این پروتئین می‌تواند از گوشت ماهی و پرندگان و تخم‌مرغ و پنیر تامین شود.

مصرف مواد چرب را کاهش دهید. مواد غذایی پرچرب باعث اضافه وزن و بدن در استفاده از انسولین دچار اختلال می‌شود.

در رژیم افراد دیابتی حجم غذای آن‌ها را کنترل کنید؛ و ترکیبات درستی از همه مواد غذایی قرار دهید. تا سطح انرژی بدن حفظ شود. کم‌خوری و پرخوری را حذف کنید. این تصور نادرست را کنار بگذارید که یک فرد دیابتی باید کم غذا بخورد؛ و یا مجبور است غذاهای تکراری استفاده کند. سعی کنید با ترکیب همه مواد غذایی مناسب گفته‌شده غذاهایی متنوع در رژیم ویژه افراد دیابتی قرار دهید.

همه وعده‌های غذایی در رژیم یک فرد دیابتی مهم است. خوردن صبحانه و میان وعده‌ها را جدی بگیرید. وعده‌ها و میان وعده‌های غذایی را در زمان درست میل کنید؛ و سعی کنید ساعت مشخصی برای آن‌ها داشته باشید. خوردن شام دیروقت و سنگین به افراد دیابتی توصیه نمی‌شود. این کار باعث می‌شود صبح روز بعد قند ناشتا بالاتر از حد معمول باشد.

بیشتر بدانید: هر آنچه در مورد دستگاه تست قند خون یا گلوکومتر باید بدانید

یک نکته مهم، ازآنجایی‌که ورزش در سلامت افراد دیابتی نقش مهی دارد؛ خوب است به تغذیه قبل و بعد از ورزش در رژیم فرد دیابتی توجه شود. ورزش باعث کاهش سطح قند خود می‌شود. پس توصیه می‌شود قبل از ورزش حتما میزان قند خون فرد دیابتی گرفته شود؛ و متناسب با آن حتما مواد غذایی مناسب استفاده شود. در طول ورزش مواد غذایی قندی و نوشیدنی‌های لازم را به همراه داشته باشند.

توصیه می‌شود فرد دیابتی همیشه همراه خود خوراکی‌هایی مثل مغزها و میوه‌های خشک و نوشیدنی‌های مناسب داشته باشد. تا در صورت نیاز بتواند سریع سطح قند خون را به حالت عادی برساند. بهتر است یک فرد دیابتی به‌جز خانواده، اطرافیانی مثل همکاران، اولیای مدرسه و افرادی که چندین ساعت را با آن‌هاست از بیماری خود مطلع کند تا در صورت نیاز بتوانند کمکی درست به او برسانند.

کلام آخر

درنهایت ما به شما توصیه می‌کنیم این باور غلط را کنار بگذارید که رژیم غذایی یک فرد دیابتی خالی از هر غذای خوشمزه‌ای است و کنترل و رعایت آن سخت است. اگر خوب توجه کنید این رژیم برای افراد غیر دیابتی هم سرشار از مواد غذایی سودمند است. فقط توصیه‌شده است مواد غذایی مضر و پرخوری کنار گذاشته شود.

شاید فرق فقط این باشد که یک فرد غیر دیابتی دیرتر متوجه آثار تخریبی یک رژیم نادرست می‌شود؛ اما فرد مبتلا به دیابت چون علم به این موضوع دارد باید سعی در رعایت رژیم غذایی سالم داشته باشد.

رژیم غذایی درست یک زندگی سالم و عادی را برای فرد دیابتی به همراه خواهد داشت. ما در فروشگاه تجهیزات پزشکی توانی نو آماده مشاوره‌ها و راهنمایی‌های بیشتر هستیم.

نظرات

captcha Refresh

به این مطلب امتیاز دهید

تعداد کل امتیازات این مطلب 0

جدیدترین مقالات

اگر مایل هستید از آخرین تخفیفات و جدیدترین محصولات با خبر شوید همین حالا در خبر نامه ثبت نام کنید
whatsapp