چگونه بفهمیم قند خون پایین و یا بالا داریم؟

چگونه بفهمیم قند خون پایین و یا بالا داریم؟
چکیده این مطلب : انتشار : 1400/06/18 0 نظر

بالا و پایین رفتن قندخون یکی از نشانه های مهم شروع ابتلا به بیماری دیابت می باشد که کنترل کردن آن از اهمیت بسیاری برخوردار است در این مقاله به نحوه کنترل و نشانه های قند خون بالا و پایین پرداخته ایم با ما همراه باشید...

امروزه با توجه به رژیم غذایی متنوع و اغلب ناسالمی که اکثر جوامع را در بر گرفته است، دیابت را می‌توان به عنوان مشکلی همه گیر معرفی کرد. بالا و پایین رفتن بیش از حد قند خون مهم‌ترین نشانه شروع ابتلا به بیماری دیابت خواهد بود. باید توجه داشت که کنترل لحظه‌ای قند در این بیماری اهمیت بالایی دارد، اما معمولا دسترسی به جواب آزمایش خون بین چندین ساعت تا چند روز زمان می‌برد. به همین سبب لازم است که افراد مبتلا به دیابت یا کسانی که تجربه افت قند خون را داشته اند، حتما از یک نمونه از انواع دستگاه قند خون موجود در بازار برای کنترل این وضعیت استفاده کنند. در این متن از توانی نو قصد داریم پس از بررسی نشانه‌های بالا رفتن و پایین آمدن قند خون، شما را با روش استفاده از دستگاه قند خون آشنا کنیم؛ با ما همراه باشید.

فشارخون بالا و پایین-01

بیشتربدانید: نکات مهمی که باید برای تست قند خون رعایت نمایید!

قند خون چیست؟

همان طور که می‌دانید قند یکی از مهم‌ترین مواد برای سوخت و ساز بدن است. اما با توجه به این که مقدار زیاد قند در خون ممکن است به بافت‌ها و سلامتی بدن آسیب برساند، هورمون انسولین به عنوان تنظیم کننده قند خون در بدن تولید می‌شود. تولید این هورمون ممکن است به دلایلی همچون مشکلات ژنتیکی، وراثت، بیماری، افزایش سن و... متوقف شده یا یه اندازه مورد نیاز انجام نشود. در چنین حالتی قند خون بالا (هایپرگلیسمی) یا بیماری (دیابت) در بدن افراد اتفاق می‌افتد که تبعاتی را شامل می‌شود.

در نقطه مقابل افت یا پایین آمدن قند خون (هیپوگلیسمی) نیز به دلیل نیاز بدن به قند باعث بی حالی، ضعف و... خواهد شد. این اتفاق دلایل زیادی همچون رژیم غذایی نادرست، گرسنگی‌های طولانی مدت، عوارض مصرف دارو یا سوء مصرف الکل، عملکرد غیرعادی غده هیپوفیر یا لوزالمعده و... را دارد. در ادامه متن به بررسی مشکلاتی که کاهش یا افزایش قند خون ممکن است به وجود بیاورد، خواهیم پرداخت.

بالا یا پایین بودن قند خون چه تبعاتی برای فرد دارد؟

معمولا بالا بودن قند خون و پایین بودن آن نشانه‌ها و علائم متنوعی دارند و تاثیرات متفاوتی را بر بدن می‌گذارند. افراد دیابتی باید با چک کردن مداوم قند خون از بالا و پایین نبودن آن اطمینان حاصل کنند. اگر قند خود افراد مخصوصا دیابتی‌ها از مقدار معینی بالاتر باشد، مشکلات کلیوی، آسیب به چشم‌ها، ابتلا به انواع زخم‌های دیابتی، ناتوانی در انجام امور روزمره و... تنها بخش کوچکی از عوارض این بیماری خواهد بود.

همچنین پایین بودن قند نیز به دلیل ایجاد ضعف بدنی، افراد را از ادامه فعالیت روزمره باز خواهد داشت. کمای دیابتی یکی از بدترین اتفاقاتی است که ممکن است در صورت بالا رفتن یا پایین آمدن بیش از حد قند خون در بدن اتفاق بیفتد.

قندخون چیست-02

بیشتربدانید: تاثیر رژیم غذایی بر قلب و عروق و دیابت چگونه است؟

نشانه‌های قند خون بالا چیست؟

هنگامی که قند خون به درجه‌ای بیش از حد نرمال می‌رسد، با نشانه‌هایی همراه خواهد بود. در صورتی که این نشانه‌ها به هر دلیلی نادیده گرفته شوند، ممکن است به اعضایی همچون کلیه، چشم‌ها و... آسیب جبران ناپذیری وارد شود. قند خون بالا نشانه‌هایی دارد، از قبیل:

  • فشار خون بالا
  • دفع مکرر ادرار
  • تشنگی بیش از حد
  • گرسنگی بیش از حد
  • افزایش اشتها و میل به شیرینی
  • سرگیجه
  • سردرد
  • تاری دید
  • عدم توانایی در تمرکز
  • کاهش وزن شدید
  • و غیره

افراد دیابتی و خانواده آن‌ها باید بر اساس این نشانه‌ها نرمال نبودن قند خون را حدس بزنند. در صورت استفاده از دستگاه قند خون می‌توان در کمتر از یک دقیقه میزان قند خون را ارزیابی کرد.

نشانه‌های قند خون پایین چیست؟

سیستم بدن هر یک از انسان‌ها با دیگری متفاوت است؛ به همین دلیل در مواجهه با مشکلاتی همچون پایین آمدن قند خون هر یک از افراد علائم متفاوتی نشان می‌دهند. با این حال یک سری از نشانه‌های مشخص برای مبتلایان به این مشکل وجود دارد. این علائم عبارتند از:

  • احساس ضعف
  • سرگیجه و سر درد
  • حالت تهوع
  • سیاهی رفتن چشم یا تاری دید
  • تعریق بیش از حد
  • لرزش دست و پا
  • نبض سریع
  • و غیره

این علائم در صورت عدم کنترل سریع قند، بسیار آزاردهنده خواهند بود، اما این را در نظر داشته باشید که برخی از علائم افت قند با بالا رفتن قند خون یکسان هستند. در نتیجه ممکن است این افراد با فرض این که قند خونشان کاهش یافته است، از خوراکی‌های قندی برای بالا بردن قند خون استفاده کنند و خود را به دردسر بیندازند. همین موضوع الزام داشتن دستگاه قند خون به خصوص برای افراد دیابتی که در وضعیت حساس‌تری قرار دارند را مشخص می‌کند.

چگونه با دستگاه تست قند خون، قند خون را بسنجیم؟

همان طور که بیان کردیم، اندازه گیری روزانه یا هفتگی قند خون برای افرادی که با بیماری دیابت درگیر هستند یا سابقه بالا رفتن و پایین رفتن مکرر قند خون را دارند، امری ضروری محسوب می‌شود. در ادامه روش اندازه گیری قند خون به وسیله دستگاه سنجش قند خون به صورت مرحله به مرحله توضیح داده شده است.

شستن و خشک کردن دست‌ها

ممکن است بدانید برای انجام تست قند خون به یک قطره خون احتیاج دارید. به دلیل امکان ورود ذرات ریز از روی پوست دست به داخل بدن، برای اطمینان از این که سطح پوست شما کاملا تمیز بوده و عاری از هر گونه میکروب و بیماری زا است، شستن دست‌ها قبل از شروع تست اهمیت دارد. دست‌ها را با صابون و آب ولرم کاملا شستشو داده و با حوله‌ای تمیز خشک کنید.

آماده سازی لنست

لنست یکی از اجزای دستگاه سنجش قند خون است که در پکیج دستگاه به شما ارائه می‌شود. این دستگاه قلم مانند وسیله‌ای برای ایجاد سوراخی ریز روی انگشت است. توجه داشته باشید که در هر بار استفاده، سوزن لنست را تعویض نمایید. اگر برای اولین بار این دستگاه را استفاده می‌کنید، در این مرحله شدت ضربه لنست را نیز مطابق نیاز خود انتخاب کنید.

نشانه های قندخون بالا و پایین-03

بیشتربدانید: چه میوه‌ها و غذاهایی را باید برای کنترل دیابت مصرف کنیم؟

آماده سازی دستگاه

نوار تست را به درستی و با دقت داخل دستگاه قند خون قرار دهید و اگر دستگاه نیاز به انجام تنظیمات دارد، تنظیمات آن را مطابق بروشور انجام دهید.

شروع تست

انگشت خود را کمی رو به بالا ماساژ دهید تا خون در سر انگشتان شما تجمع بیشتری پیدا کند. سپس با استفاده از لنست به قسمت‌های کناری سر انگشتان خود ضربه بزنید. بلافاصله قطره خون خارج شده را روی جایگاه قطره خون در نوار داخل دستگاه سنجش بزنید و اجازه دهید که نتیجه روی نمایشگر دستگاه نشان داده شود.

به همین سادگی و سرعت جواب آزمایش میزان قند خون شما آماده شد. دستگاه‌هایی که از کیفیت بالایی برخوردار هستند، قند خون شما را به میزان دقیقی نشان خواهند داد. فراموش نکنید که حتما پس از انجام تست، نوار را از دستگاه بیرون آورده و سوزن آلوده را نیز از لنست خارج کنید و به شکلی محافظت شده دور بیندازید.

قیمت دستگاه قند خون

قیمت دستگاه قند خون معمولا به دقت بالای آن و همچنین پارامترهایی مثل کیفیت ساخت، کشور سازنده، برند و شرکت سازنده و... بستگی دارد؛ در نتیجه نمی‌توان قیمت خاصی را برای این دستگاه در نظر گرفت. با این حال برای اطلاع از قیمت و خرید دستگاه قند خون، به «فروشگاه تجهیزات پزشکی توانی نو» مراجعه بفرمایید.

قیمت دستگاه تست قندخون-04

بیشتربدانید: چگونه دیابت را کنترل کنیم و چه رژیم غذایی داشته باشیم؟

جمع بندی و نتیجه گیری

در این متن به مسئله قند خون و معایب و مشکلاتی که بالا و پایین بودن آن برای افراد به خصوص دیابتی‌ها ایجاد می‌کند، پرداختیم. با این حال دستگاه قند خون به دلیل توانایی در سنجش قند در هر مکان و زمانی یکی از مهم ترین و کاربردی ترین دستگاه‌هایی است که تهیه آن برای افراد دیابتی و سالمند توصیه می‌شود. با این امید که با عرضه این دستگاه، گامی در جهت سلامت این افراد برداشته باشیم، انواع دستگاه قند خون را برای شما عزیزان آماده کرده‌ایم.

نظرات

captcha Refresh

به این مطلب امتیاز دهید

تعداد کل امتیازات این مطلب 1

جدیدترین مقالات

اگر مایل هستید از آخرین تخفیفات و جدیدترین محصولات با خبر شوید همین حالا در خبر نامه ثبت نام کنید
whatsapp