درمان زخم بستر و وسایل مورد نیاز آن!

درمان زخم بستر و وسایل مورد نیاز آن!
چکیده این مطلب : انتشار : 1401/03/31 0 نظر

زخم بستر یک بیماری شایع است که در اثر وضعیت ثابت بیمار صورت میگیرد. برای پیشگیری از زخم بستر امروزه وسایل مختلفی تولید شده است که در این مقاله شما را بیشتر با درمان زخم بستر و وسایل مورد نیاز آن آشنا میکنیم...

زخم بستر یک مشکل شایع در بین افرادی است که توان حرکت خود را از دست می‌دهند. در واقع زخم بستر در صورتی ایجاد می‌شود که فرد مدت طولانی را در یک وضعیت ثابت بگذراند. این نوع زخم‌ها که با عنوان زخم فشاری نیز شناخته می‌شوند، به‌دلیل فشار پایداری که بر روی برخی نواحی بدن وجود دارد، ایجاد می‌شوند. آن‌ها می‌توانند در هر جایی از بدن بروز پیدا کنند، اما قسمت‌های استخوانی مثل آرنج، زانو، پاشنه پا، دنبالچه و مچ پا اغلب مستعدتر هستند. خبر خوب این است که اغلب این زخم‌ها را می‌توان درمان کرد و یا به نحوی از بروز آن‌ها پیشگیری کرد. امروزه وسایل مختلفی برای پیشگیری از زخم بستر در دسترس هستند که تشک مواج و تخت بیمارستانی دو نمونه از کارآمدترین این محصولات هستند. علاوه‌براین، زخم بستر در صورتی که ایجاد شود نیاز به پاسمان خاصی دارد که به آن پانسمان زخم بستر گفته می‌شود. هدف ما در این عنوان آشنایی بیشتر با عارضه زخم بستر و روش‌های درمان آن است.

 

درمان زخم بستر و وسایل مورد نیاز آن-01

 

بیشتربدانید: چرا باید برای بستری بیمار در منزل تخت بیمارستانی بخریم؟

محصولات مرتبط

چه افرادی در معرض زخم بستر هستند؟

زخم بستر به‌عنوان یک مشکل جدی در میان سالمندان ضعیف شناخته می‌شود. بروز زخم بستر و شدت آن با کیفیت مراقبتی که فرد دریافت می‌کند، کاملاً مرتبط است. اگر فردی که بی‌حرکت یا در بستر است، به‌طور مرتب چرخانده نشود یا در وضعیت درستی قرار نگیرد و از تغذیه و مراقبت پوستی خوب استفاده نکند، احتمال بروز زخم بستر چند برابر می‌شود. افراد مبتلاء به دیابت، مشکلات گردش خون و تغذیه نامناسب در معرض خطر بیشتری از ابتلاء به این عارضه قرار دارند.

علاوه‌بر موارد گفته شده افرادی که طی حوادث مختلف دچار آسیب‌های ستون فقرات می‌شوند نیز ممکن است در معرض این مشکل قرار گیرند. به‌طور کلی زخم بستر زمانی ایجاد می‌شود که خون‌رسانی به پوست برای بیش از 2 تا 3 ساعت قطع شود. پس از اینکه پوست از بین رفت، ابتدا یک ناحیه قرمز و دردناک ایجاد می‌شود و سپس به رنگ بنفش درمی‌آید که همان زخم بستر است. در صورت عدم درمان، پوست می‌تواند باز و ناحیه ممکن است عفونی شود. همانطور که گفتیم استفاده از وسایل مراقبتی مثل تشک مواج یا تخت بیمارستانی برای حرکت دادن مداوم بیمار می‌تواند در پیشگیری از زخم بستر مناسب باشد.

 

چه افرادی در معرض زخم بستر هستند-02

 

بیشتربدانید: بهترین راه های پیشگیری از زخم بستر چیست؟

 

علائم زخم بستر

باید بدانید که علائم ابتلاء به زخم بستر به‌صورت ناگهانی بروز پیدا نمی‌کند؛ بلکه این علائم ممکن است طی مراحل مختلف شدیدتر شوند. استفاده از تشک مواج می‌تواند روند شدت بروز این زخم‌ها را تا حد زیادی کاهش دهد. به‌طور کلی علائم زخم بستر را می‌توان در چهار مرحله کلی خلاصه کرد:

  • مرحله اول: در مراحل اولیه بروز زخم بستر ناحیه مورد نظر کمی قرمز به نظر می‌رسد و ممکن است در هنگام لمس کمی داغ باشد. در بعضی مواقع پوست به رنگ بنفش یا آبی نیز تغییر وضعیت پیدا می‌کند. در این مرحله فرد ممکن است در ناحیه مورد نظر احساس سوزش، خارش و یا درد را تجربه کند.
  • مرحله دوم: علائم ظاهری زخم با شدت بیشتری قابل مشاهده هستند. در این مرحله ممکن است زخم باز، خراش یا تاول در ناحیه مورد نظر مشاهده شود و درد بیشتری را برای فرد به همراه داشته باشد.
  • مرحله سوم: به‌دلیل آسیب زیر سطح پوست، زخم با دهانه باز دیده می‌شود.
  • مرحله چهارم: ناحیه به شدت آسیب دیده و زخم بزرگی وجود دارد. در این مرحله ماهیچه‌ها، تاندون‌ها، استخوان‌ها و مفاصل می‌توانند درگیر شوند. عفونت در این مرحله یک خطر قابل توجه است. استفاده از پانسمان زخم بستر در این مواقع می‌تواند به جلوگیری از بروز عفونت کمک کند.

 

مراحل درمان زخم بستر-03

 

بیشتربدانید: برای بیماری زخم بستر باید از چه تخت و تشکی استفاده کرد؟

 

مراحل درمان زخم بستر

برای درمان این عارضه، مراحل مختلفی باید طی شوند تا در نهایت بتوان از بروز عفونت و عمیق‌تر شدن زخم‌ها جلوگیری کرد. در این قسمت مراحل مختلف درمان را به‌طور کامل شرح خواهیم داد.

  • کاهش فشار: اولین قدم در درمان زخم بستر، کاهش فشار و اصطکاک ناشی از آن بر روی بدن است. روش‌هایی که در این مواقع به کار برده می‌شوند، عبارتند از:
  1. تغییر موقعیت: اگر زخم بستر دارید، اغلب بچرخید و وضعیت خود را تغییر دهید. اینکه هر چند وقت یکبار تغییر موقعیت می‌دهید به شرایط شما و کیفیت سطحی که روی آن قرار دارید بستگی دارد.
  2. استفاده از سطوح نگهدارنده مناسب: از تشک مواج، تخت بیمارستانی و بالشتک‌های مخصوص استفاده کنید که به شما کمک می‌کند بنشینید یا دراز بکشید به گونه‌ای که از پوست آسیب‌پذیر محافظت کند.
  • تمیز کردن و پانسمان زخم‌ها: پس از کاهش فشار بر روی ناحیه آسیب دیده، نویت به پانسمان و تمیز کردن زخم‌ها می‌رسد. نوع مراقبت از زخم بستر به شدت و عمق زخم بستگی دارد. به‌طور کلی، تمیز کردن و پانسمان زخم شامل موارد زیر است:
  1. تمیز کردن: اگر پوست آسیب دیده باز نشده است، آن را با یک پاک کننده ملایم بشویید و خشک کنید. هر بار که پانسمان را تعویض می‌کنید، زخم‌های باز را با آب یا محلول آب نمک تمیز کنید.
  2. گذاشتن بانداژ: بانداژ با مرطوب نگه داشتن زخم باعث تسریع بهبودی می‌شود؛ همچنین سدی در برابر عفونت ایجاد می‌کند و پوست اطراف آن را خشک نگه می‌دارد. استفاده از پانسمان زخم بستر مناسب‌ترین گزینه برای تعویض بانداژ است.
  • برداشتن بافت آسیب دیده: برای بهبودی کامل، زخم‌ها باید عاری از بافت آسیب دیده، مرده یا عفونی باشند. پزشک یا پرستار ممکن است با شستن ملایم زخم با آب یا بریدن بافت آسیب دیده، آن را از پوست جدا کند.
  • داروهایی برای کنترل درد: در طول پروسه درمان، داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن سدیم ممکن است درد را کاهش دهند. داروهای ضد درد موضعی نیز می‌توانند در طول مراقبت از زخم مفید باشند. البته باید دقت داشت که مصرف خودسرانه این داروها بدون تجویز پزشک هرگز توصیه نمی‌شود.
  • داشتن رژیم غذایی سالم: استفاده از یک رژیم غذایی سالم می‌تواند به بهبود زخم بستر کمک کند.
  • عمل جراحی: در نهایت زخم بسترهای بزرگی که بهبود نمی‌یابد ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد.

با وجود اینکه مراقبت‌های لازم برای درمان زخم بستر، بسیار مهم و حیاتی هستند، اما آنچه که بر درمان اولویت دارد، پیشگیری از بروز این نوع زخم‌هاست. استفاده از تشک مواج و تخت بیمارستانی که امکان جابه‌جایی بیمار را فراهم می‌کنند، می‌توانند نقش بسیار مهمی در پیشگیری از ابتلاء به این نوع از زخم‌ها داشته باشند.

 

عوارض احتمالی زخم بستر-04

 

بیشتربدانید: چه تخت خوابی برای نگهداری بیمار در منزل مناسب است؟

 

عوارض احتمالی زخم بستر

هنگامی که زخم بستر ایجاد می‌شود، ممکن است روزها، ماه‌ها یا حتی سال‌ها طول بکشد تا بهبود یابد؛ همچنین این زخم‌ها ممکن است عفونی شود و باعث تب و لرز شود. عفونی شدن زخم‌ها روند درمان آن‌ها را به شدت طولانی می‌کند. علاوه‌براین همانطور که عفونت در بدن پخش می‌شود، می‌تواند باعث بروز علائمی مثل سردرگمی ذهنی، ضربان قلب سریع و ضعف عمومی شود. در اینجاست که نقش پیشگیری از این عارضه به خوبی احساس می‌شود. آنچه که ما در تجهیزات پزشکی توانی نو به دنبال آن هستیم، ارائه بهترین محصولات مراقبتی برای پیشگیری و درمان زخم بستر است. وسایلی مانند انواع تشک‌های مواج، تخت‌های بیمارستانی و پانسمان‌های مخصوص زخم بستر در سایت ما موجود هستند که می‌توانید از آن‌ها بازدید کنید.

 

چگونه می‌توان از زخم بستر پیشگیری کرد-05

 

بیشتربدانید: آشنایی با انواع تخت بیمارستانی و نحوه استفاده آن ها!

 

چگونه می‌توان از زخم بستر پیشگیری کرد؟

با بررسی مداوم پوست از نظر بروز نقاط قرمز که اولین نشانه‌های زخم بستر هستند و همچنین با توجه ویژه به نواحی استخوانی می‌توان از زخم بستر جلوگیری کرد. روش‌های دیگری که برای پیشگیری از زخم بستر و جلوگیری از بدتر شدن زخم‌ها پیشنهاد میشوند، عبارتند از:

  1. تغییر موقعیت و چرخش در هر دو ساعت یکبار
  2. نشستن صاف روی ویلچر و تغییر وضعیت به فاصله هر 15 دقیقه
  3. گذاشتن بالشتک نرم در ویلچر و تخت برای کاهش فشار
  4. استفاده از تشک مواج یا تخت بیمارستانی
  5. ارائه مراقبت خوب از پوست با تمیز و خشک نگه داشتن آن با استفاده از پانسمان زخم
  6. تغذیه مناسب سرشار از کالری، ویتامین‌ها، مواد معدنی، مایعات و پروتئین کافی

 

اهمیت استفاده از تشک مواج و تخت بیمارستانی-06

 

بیشتربدانید: انواع تشک مواج یا ضد زخم بستر و بررسی تفاوت آن با تشک بادی1401

 

اهمیت استفاده از تشک مواج و تخت بیمارستانی

همانطور که اشاره کردیم، تشک مواج ابزار مفیدی است که از آن برای پیشگیری از زخم بستر استفاده می‌شود. این تشک‌ها از جنس پی وی سی تولید می‌شوند و دارای یک موتور برای تولید فشار هستند که در نهایت فشار ایجاد شده را در نقاط مختلف بدن توزیع می‌کند. این مسئله باعث می‌شود که فشار متمرکز بر یک نقطه وارد نشده و از زخم بستر جلوگیری شود. استفاده از تشک مواج به عنوان یکی از بهترین راهکارهای کنترل و پیشگیری از بروز زخم بستر توسط پزشکان توصیه می‌شود.

تخت بیمارستانی نیز امکان جابه‌جایی مرتب بیمار را فراهم می‌کند و به این ترتیب از ایجاد فشار متمرکز جلوگیری می‌کند. این تخت‌ها با دارا بودن یک اهرم در قسمت کناری خود امکان بالا و پایین کردن سر و بالاتنه را فراهم می‌کنند. استفاده از این ابزارها در پیشگیری از زخم بستر بسیار مؤثر است. علاوه‌براین  با بررسی هر روز پوست از نظر بروز نقاط قرمز رنگ به‌عنوان اولین نشانه شکستگی پوست و با توجه ویژه به نواحی استخوانی می‌توان از زخم بستر جلوگیری کرد. 

نظرات

captcha Refresh

به این مطلب امتیاز دهید

تعداد کل امتیازات این مطلب 1

محصولات مرتبط

جدیدترین مقالات

اگر مایل هستید از آخرین تخفیفات و جدیدترین محصولات با خبر شوید همین حالا در خبر نامه ثبت نام کنید
whatsapp