دستگاه الکتروشوک و انواع آن

دستگاه الکتروشوک و انواع آن
چکیده این مطلب : انتشار : 1400/08/04 0 نظر

دستگاه الکتروشوک در انواع مختلف و قیمت های متفاوت در فروشگاه تجهیزات پزشکی توانی نو عرضه میشود؛ در ادامه به توضیح مفصل انواع دستگاه الکتروشوک پرداخته ایم...

دستگاه الکتروشوک به‌عنوان یک وسیله‌ی پزشکی ضروری درون تمامی‌ بیمارستان‌ها و بخش‌های آن قرار دارد. این دستگاه در مواقع اورژانسی و در هنگام انواع ایست قلبی مورد استفاده قرار می‌گیرد. دستگاه الکتروشوک برای اولین‌بار در سال 1899 توسط ژان لوئیس پرووست و فردریک باتلی، دو فیزیولوژیست از دانشگاه ژنوِ سوئیس کشف شده است. آن‌ها دریافتند که شوک‌های الکتریکی کوچک می‌تواند باعث ایجاد فیبریلاسیون بطنی در سگ‌ها شود.

در سال 1933، دکتر آلبرت هیمن، متخصص قلب در بیمارستان Beth Davis شهر نیویورک به‌دنبال جایگزینی برای تزریق مستقیم داروهای قوی به قلب، به اختراعی دست یافت. او از شوک الکتریکی به جای تزریق دارو استفاده کرد. این اختراع Hyman Otor نام داشت که در آن از یک سوزن توخالی برای عبور یک سیم عایق به ناحیه قلب برای ایجاد شوک الکتریکی استفاده می‌شود. سوزن فولادی توخالی به‌عنوان یک سر مدار و نوک سیم عایق‌بندی شده در انتهای دیگر عمل می‌کرد. این که آیا Hyman Otor موفقیت‌آمیز بوده یا نه ناشناخته است.

دستگاه الکتروشوک خارجی، همانطور که امروزه شناخته شده است، توسط مهندس برق ویلیام کوونهاون در سال 1930 اختراع شد. کوونهاون در زمان دانشجویی در دانشکده مهندسی دانشگاه جان هاپکینز، رابطه بین شوک‌های الکتریکی و تأثیرات آن‌ها بر قلب انسان را مطالعه کرد. مطالعات او به او کمک کرد تا ابزاری را برای دادن شوک خارجی به قلب ایجاد کند. او دستگاه الکتروشوک امروزی را اختراع کرد و روی سگی مانند پرووست و باتلی آزمایش کرد. اولین استفاده از انسان در سال 1947 توسط کلود بک، استاد جراحی در دانشگاه کیس وسترن رزرو انجام شد. بک برای اولین‌بار این تکنیک را در پسر 14 ساله‌ای که به‌دلیل نقص مادرزادی قفسه سینه تحت عمل جراحی بود با موفقیت به کار برد.

عملکرد دستگاه الکتروشوک-01

بیشتربدانید: با کنترل فشارخون از سکته قلبی و مغزی جلوگیری کنید!2020

عملکرد دستگاه الکتروشوک

قبل از توضیح چگونگی عملکرد دستگاه الکتروشوک، بهتر است با انواع مشکلات قلبی که منجر به ایست قلبی می‌شوند آشنا شویم.

ایست ناگهانی قلب(SCA)  وضعیتی است که در آن ضربان قلب به‌طور ناگهانی و غیرمنتظره به‌دلیل فیبریلاسیون بطنی(VF) ، متوقف می‌‌شود و سیستم الکتریکی قلب دچار اختلال می‌‌گردد. هنگامی‌ که این اتفاق می‌افتد، دیگر خون به مغز و سایر نقاط بدن جریان نمی‌یابد و فرد هوشیاری خود را از دست می‌‌دهد. هنگامی‌ که جریان خون بدن متوقف می‌شود، بافت‌های بدن یکی پس از دیگری شروع به آسیب دیدن می‌‌کنند و این اتفاق به سرعت رخ خواهد داد. اگر دخالت افراد آگاه سریعاً انجام نگیرد، در عرض چند دقیقه بیمار دچار مرگ می‌‌شود.

مکانیسم‌های ایست قلبی متفاوت است، اما همه آن‌ها از اختلال در ریتم قلب ناشی می‌شوند. یک ریتم ثابت، فعالیت‌های الکتریکیِ ماهیچه‌های قلب را به‌طور همزمان هدایت می‌‌کند. ایجاد اختلال در این ریتم ثابت، منجر به ضربان نامنظم، خیلی سریع  و یا بسیار کند می‌‌شود که "آریتمی‌" نامیده می‌شود.

زمانی که ایست قلبی آغاز می‌‌شود، ممکن است در یک ریتم الکتریکی ظاهر شود که طبیعی به نظر می‌رسد اما قادر به تولید یک نبض نیست. در موارد شدید، ضربان قلب و  فعالیت الکتریکی قلب  به‌طور کلی متوقف می‌شود که به آن آسیستول قلب می‌ گویند.

بیماری عروق کرونر و سایر اختلالات ساختاری قلب مسئول اکثر موارد SCA هستند. گاهی‌اوقات این شرایط ارثی است. صرف‌نظر از آن‌ها، این بیماری‌ها بر رفتار الکتریکی در ماهیچه‌های قلب تأثیر می‌گذارند و خطر آریتمی‌ را افزایش می‌ دهند.

SCA همچنین می‌تواند در اثر آسیب، خونریزی شدید، مسمومیت، برق گرفتگی یا غرق شدن ایجاد شود. اغلب هیچ نشانه یا علامت هشدار دهنده‌ای قبل از SCA وجود ندارد. با این حال، گاهی‌اوقات قربانیان دچار درد قفسه سینه، تنگی نفس، سرگیجه و استفراغ می‌شوند. در طول ایست قلبی، نبودن نبض منظم به‌طور کامل در بیمار حس می‌‌شود که منجر به از دست دادن تنفس و هوشیاری می‌شود.

معرفی انواع دستگاه الکتروشوک-02

بیشتربدانید: ونتیلاتور چیست و چه کاربردهایی دارد؟

الکتروشوک دستگاهی است که برای درمان فیبریلاسیون بطنی در نظر گرفته شده است. برای انجام اینکار، دستگاه الکتروشوک یک جریان الکتریکی کوتاه را از قلب عبور می‌دهد که باعث دپلاریزاسیون عضله قلب می‌شود و به ضربان‌ساز طبیعی بدن اجازه می‌دهد تا یک ریتم مناسب را دوباره برقرار کند.

یک جفت الکترود به همراه ژل رسانای الکتریکی این جریان را از طریق اختلاف پتانسیل (یا ولتاژ) تسهیل می‌کند. ژل مقاومت طبیعی بافت‌های بدن را کاهش می‌ دهد و از سوختگی الکتریکی جلوگیری می‌کند. الکترودهای دستگاه الکتروشوک در گذشته به شکل ورقه‌های فلزی با دسته‌های عایق بودند، در حالی که برخی از الکتروشوک‌های  مدرن به جای آن‌ها از پد‌های چسبی با ژل رسانا استفاده می‌کنند.

هدف از دفیبریلاسیون چیست؟ اکثر بیمارستان‌ها و کلینیک‌های پزشکی از دستگاه الکتروشوک به‌طور معمول استفاده می‌کنند زیرا شانس زنده ماندن افراد را تقویت می‌کند. مطالعات نشان می‌دهد که هنگامی‌ که فرد دچار ایست قلبی ناگهانی می‌شود، شانس زنده ماندن او در هر دقیقه‌ای که بدون دستگاه الکتروشوک یا احیای قلبی ریوی CPR) ) می‌گذرد، تا 10 درصد کاهش می‌یابد.

دستگاه الکتروشوک برای چه مواردی استفاده می‌شود؟ الکتروشوک برای اصلاح آریتمی‌‌های جدی قلبی از جمله فیبریلاسیون بطنی یا تاکی کاردی بطنیِ بدون نبض انجام می‌شود. در مواقع اضطراری، دستگاه باید به محض زمین خوردن بیمار، از دست دادن هوشیاری و توقف تنفس مورد استفاده قرار گیرد.

یک الکتروشوک دوز الکتریسیته‌ای به‌نام ضدشوک را به قلب می‌رساند. بخش بزرگی از ماهیچه قلب دپلاریزه شده و به دیس ریتمی‌ ختم می‌شود. در این مرحله، ریتم طبیعی قلب دوباره برقرار می‌‌شود.

دستگاه‌های الکتروشوک اولیه بسیار بزرگ و دست و پا گیر بودند و منحصراً در آمبولانس‌ها و اورژانس‌ها استفاده می‌شدند. با این حال، اختراع دستگاه الکتروشوک خارجی خودکار(AED)  امکان دسترسی و استفاده از این دستگاه‌ها را برای عموم فراهم کرد.

برخی از قوانین تعیین شده در کشور‌های توسعه یافته،  مقرر می‌کنند که ‌ها  را در هواپیماها، ماشین‌های پلیس و مکان‌های عمومی‌ با تجمعات بزرگ در دسترس  قرار دهند تا در مواقع اضطراری مورد استفاده قرار گیرند.

معرفی انواع دستگاه الکتروشوک-03

بیشتربدانید: پالس اکسی‌ متر چیست؟

معرفی انواع دستگاه الکتروشوک

پنج نوع اصلی دستگاه الکتروشوک  وجود دارد و در حالی که همه دستگاه‌ها دارای یک هدف اساسی هستند اما عملکرد آن‌ها کمی‌ متفاوت است. در ادامه به معرفی انواع دستگاه الکتروشوک می‌پردازیم.

الکتروشوک خارجی خودکار:

AED‌ها در شرایط اضطراری شامل ایست قلبی استفاده می‌شوند. آن‌ها قابل حمل هستند و اغلب در مکان‌هایی که تعداد زیادی از مردم در گردش هستند، مانند فرودگاه‌ها، نمایشگاه‌ها و مکان‌های عمومی‌ یافت می‌شوند.  استفاده به‌موقع از این دستگاه در ترمیم موفقیت‌آمیز ریتم قلب در هنگام ایست قلبی نقش اساسی دارد. پرسنل اورژانس در استفاده از AED‌ها آموزش دیده‌اند، اما با این حال، AED‌ها طوری طراحی شده‌اند که بدون در نظر گرفتن آموزش توسط عموم مردم نیز مورد استفاده قرار گیرند. بسیاری از کشورهایی که  دستگاه‌های AED را در مناطق عمومی‌ عرضه می‌کنند، دوره‌های آموزشی استفاده از دستگاه الکتروشوک خارجی خودکار به همراه سی پی ار قلبی  را ارائه می‌ دهند. AED‌ها در سال 1965 توسط متخصص قلب معروف فرانک پانتریج اختراع شدند. الکتروشوک خارجی خودکار به اندازه کافی قوی است و برای تشخیص و درمان آریتمی‌‌های تهدیدکننده زندگی مناسب است. طراحی  AEA‌ها پیچیده است و در عین حال استفاده از آن کار دشواری نیست. برای استفاده از این دستگاه ابتدا لازم است دستگاه را روشن کنید و پد‌های مخصوص آن را بر روی قفسه‌ی سینه فرد آسیب دیده قرار دهید. پس از فشار دادن دکمه‌ی تجزیه و تحلیل بر روی دستگاه، دستگاه به شما می‌‌گوید که آیا بیمار نیاز به شوک دارد یا خیر.

در صورت نیاز به شوک، کافی است به سرعت دکمه شوک را فشار دهید و پس از آن تا آمدن پزشک و گروه‌های امدادی به سی پی ار مریض ادامه دهید.

الکتروشوک خارجی خودکار-04

بیشتربدانید: تأثیر استرس و اضطراب بر سلامتی قلب چیست؟

دفیبریلاتورهای قلبی کاشتنی:

ICD برخلاف AED‌ها، با جراحی در داخل بدن، درست زیر استخوان ترقوه کاشته می‌شوند. این دستگاه‌ها برای تشخیص و رفع مشکلات قلبی مانند ریتم غیرطبیعی قلب طراحی شده‌اند. این دستگاه‌ها از سه قسمت مختلف تشکیل شده‌اند که شامل؛ ضربان‌ساز، تولیدکننده نبض و سیم‌های الکترود که به رگ‌های قلب متصل شده‌اند. در بیماران در معرض خطر بالای آریتمی‌ مداوم یا مکرر که می‌تواند عملکرد قلب را مختل کند، استفاده می‌شود. در این دستگاه ضربان‌ساز در زیر پوست در قفسه سینه یا شکم کاشته می‌شود و به سیم‌های الکترود متصل می‌ شود که از طریق یک ورید اصلی تغذیه می‌شوند تا به دهلیز یا بطن‌های قلب برسند. هنگامی‌ که اختلال در ریتم توسط ICD تشخیص داده شود، یک شوک الکتریکی به قلب وارد می‌کند تا ریتم طبیعی را برقرار کند. این به‌عنوان کاردیوورسیون شناخته می‌شود. بر اساس مطالعات اخیر، ICD بسیار روش مؤثری است و می‌ تواند خطر مرگ را تا 60 درصد کاهش دهد.

دفیبریلاتورهای قلبی کاشتنی:-05

بیشتربدانید: نکاتی که در زمان خرید پالس اکسیمتر باید توجه کرد!

دستگاه‌های پیشرفته پشتیبانی از زندگی:

این دستگاه‌های که عمدتاً در بیمارستان‌ها و آمبولانس‌ها استفاده می‌شوند و به پزشکان متخصص این امکان را می‌‌دهند تا ریتم قلبی بیمار را کنترل کنند. این دستگاه به علت قدرت بالایی که دارد می‌‌تواند برق گرفتگی نیز ایجاد کند. به همین دلیل توصیه می‌‌شود در هنگام استفاده از این الکتروشوک از تخت بیمار فاصله بگیرید. این دستگاه به گونه‌ای طراحی شده است که در صورت نیاز به شوک، پزشک و پرسنل بیمارستان را سریعاً مطلع می‌‌کند. بسیاری از این دستگاه‌ها دارای قابلیت نظارت بر دما، سطح دی اکسید کربن، فشار خون و سطح اکسیژن هستند.

دستگاه الکتروشوک کاردیوورتر پوشیدنی:

مشابه ‌ها، الکتروشوک‌های پوشیدنی نیز دستگاه‌هایی قابل حمل هستند و توسط افرادی که بیماری قلبی جدی دارند مورد استفاده قرار می‌گیرند. ‌ها عمدتاً برای افرادی تجویز می‌ شود که اخیراً تحت عمل جراحی قلب قرار گرفته‌اند. این دستگاه از جلیقه و مانیتور تشکیل شده است. فرد مانیتور را دور کمر می‌ پوشد در حالی که جلیقه معمولاً زیر لباس پوشیده می‌ شود. ثابت شده است که شوک‌هایی که دستگاه الکتروشوک پوشیدنی ایجاد می‌ کند در کاهش خطر مرگ بسیار مؤثر است

دستگاه الکتروشوک کاردیوورتر پوشیدن-06

بیشتربدانید: چرا ناگهان فشار خون بالا می‌رود؟

جمع بندی و نتیجه گیری

همان‌طور که گفته شد، انواع دستگاه الکتروشوک در دنیا ساخته شده است که هر کدام ویژگی‌ها و عملکرد‌های متفاوتی دارند. برای خرید دستگاه الکتروشوک بهتر است از افراد متخصص و آگاه مشورت بگیرید. قیمت دستگاه الکتروشوک با توجه به برند دستگاه متفاوت است. در سایت تجهیزات پزشکی توانی نو همکاران ما 24 ساعته پاسخگوی سؤالات خریداران هستند و شما می‌‌توانید به‌راحتی با کارشناسان فروش مجموعه تماس حاصل کنید و محصول مورد نظر خود را خریداری نمایید. انواع برند دستگاه الکتروشوک  نیز با توجه به نیاز خریداران درون سایت قرار گرفته است.

نظرات

captcha Refresh

به این مطلب امتیاز دهید

تعداد کل امتیازات این مطلب 0

جدیدترین مقالات

اگر مایل هستید از آخرین تخفیفات و جدیدترین محصولات با خبر شوید همین حالا در خبر نامه ثبت نام کنید
whatsapp