بنر هدر دسکتاپ

کاهش اکسیژن خون چه علائم و عللی دارد و راه‌های درمان کاهش اکسیژن خون بدن چیست؟

کاهش اکسیژن خون چه علائم و عللی دارد و راه‌های درمان کاهش اکسیژن خون بدن چیست؟
چکیده این مطلب : انتشار : 1399/06/07 0 نظر

تنگی نفس و کاهش اکسیژن خون زمانی که رخ می دهد بسیار نگران کننده بوده و باعث اضطراب در فرد می ‌گردد. در این مقاله به علت ها و علائم کاهش اکسیژن خون و تنگی نفس و راههای درمان کاهش اکسیژن خون پرداخته ایم و به طور کامل آن را شرح داده ایم ،با ما همراه باشید

خون، اکسیژن را به اندام‌ها و بافت‌های بدن منتقل می‌کند. هیپوکسمی زمانی اتفاق می‌افتد که میزان اکسیژن خون کمتر از حالت طبیعی باشد. از نظر بالینی، یک وضعیت جدی است و نیاز به مراقبت سریع پزشکی دارد. چراکه اندام‌ها و بافت‌های بدن به منظور عملکرد صحیح به اکسیژن احتیاج دارند. در صورت عدم وجود اکسیژن کافی، به ارگان‌های حیاتی مانند قلب و مغز آسیب وارد می‌شود و در صورت عدم درمان، می‌تواند منجر به مرگ شود. هیپوکسمی می‌تواند در شرایط مختلفی از جمله آسم، ذات‌الریه و بیماری مزمن انسدادی ریوی (COPD) ایجاد شود. این مطلب را بخوانید؛ تا در مورد هیپوکسمی، علل ایجاد و نحوه درمان آن اطلاعات بیشتری کسب کنید.

هیپوکسمی در مقابل هیپوکسی

هیپوکسمی (hypoxemia) و هیپوکسی (Hypoxia)، دو وضعیت متفاوت هستند. درحالی‌که هیپوکسمی به میزان اکسیژن کم در خون اشاره دارد، هیپوکسی به میزان کم اکسیژن در بافت‌های بدن اشاره دارد. این دو وضعیت گاهی ممکن است، اما نه همیشه، با هم اتفاق بیافتند. معمولاً وجود هیپوکسمی نشان‌دهنده بروز هیپوکسی است. این امر منطقی است؛ زیرا اگر میزان اکسیژن در خون کم باشد، بافت‌های بدن نیز احتمالاً اکسیژن کافی دریافت نمی‌کنند.

کاهش اکسیژن خون چه علائم و عللی دارد و راه‌های درمان کاهش اکسیژن خون بدن چیست-01

بیشتر بدانید:کاربرد های دستگاه نبولایزر در درمان آسم چیست؟

انواع هیپوکسمی

انواع مختلفی از هیپوکسمی وجود دارد و نوع آن، به مکانیسمی بستگی دارد که از طریق آن میزان اکسیژن خون کاهش می‌یابد.

عدم تناسب تهویه/ پرفیوژن (V/Q mismatch)

این مورد شایع‌ترین نوع هیپوکسمی است. تهویه به اکسیژن‌رسانی به ریه‌ها اشاره دارد، در حالی که پرفیوژن به خون‌رسانی به ریه‌ها اشاره دارد. تهویه و پرفیوژن، نسبت به هم نشان داده می‌شوند؛ که به آن نسبت  V/Q گفته می‌شود. به طور معمول، یک مقدار عدم تناسب در این نسبت وجود دارد؛ اما اگر عدم تناسب بیش  ‌از حد بزرگ شود ممکن است مشکلاتی ایجاد کند. دو علت برای عدم تناسب تهویه/ پرفیوژن وجود دارد:

  • ریه‌ها به اندازه کافی اکسیژن دریافت می‌کنند، اما جریان خون کافی به ریه‌ها وجود ندارد (افزایش نسبت V/Q).
  • جریان خون کافی به ریه‌ها وجود دارد، اما ریه‌ها اکسیژن کافی دریافت نمی‌کنند (کاهش نسبت V/Q).

شانت (Shunt)

به ‌طور‌ معمول، خون بدون اکسیژن وارد سمت راست قلب می‌شود تا برای دریافت اکسیژن به سمت ریه‌ها حرکت کند. سپس از ریه‌ها به سمت چپ قلب حرکت می‌کند تا در بقیه بدن توزیع شود. در این‌ نوع هیپوکسمی، خون بدون اینکه از ریه‌ها اکسیژنی دریافت کند وارد قسمت چپ قلب می‌شود.

اختلال در انتشار

با ورود اکسیژن به ریه‌ها، کیسه‌های هوایی کوچکی به نام آلوئول‌ها از اکسیژن پر می‌شوند. رگ‌های خونی ریزی به نام مویرگ‌ها، آلوئول‌ها را احاطه کرده‌اند. اکسیژن از آلوئول‌ها به داخل خون که از طریق مویرگ‌ها جریان می‌یابد، منتشر می‌شود. در این نوع هیپوکسمی، انتشار اکسیژن به جریان خون مختل می‌شود.

هیپو ونتیلاسیون چیست؟

هیپو ونتیلاسیون هنگامی رخ می‌دهد که سرعت جذب اکسیژن توسط ریه‌ها کم باشد. این وضعیت می‌تواند منجر به افزایش بیشتر دی‌اکسید‌کربن و کاهش میزان اکسیژن در خون شود.

اکسیژن کم محیطی

این نوع هیپوکسمی به طور معمول در ارتفاعات بالاتر رخ می‌دهد. چراکه اکسیژن موجود در هوا با افزایش ارتفاع کاهش می‌یابد. بنابراین در ارتفاعات بالاتر، هر دم تنفسی میزان اکسیژن کمتری را نسبت به زمانی که در سطح دریا هستید؛ فراهم می‌کند.

علائم هیپوکسمی یا تنگی نفس چیست؟

 فردی که دچار هیپوکسمی است، ممکن است علائم زیر را تجربه کند:

  • تنگی نفس
  • سرفه یا خس‌خس سینه
  • سردرد
  • ضربان قلب سریع
  • احساس سرگیجه
  • رنگ آبی پوست، لب‌ها و ناخن‌ها

کاهش اکسیژن خون چه علائم و عللی دارد و راه‌های درمان کاهش اکسیژن خون بدن چیست-02

بیشتر بدانید: تفاوت دستگاه اکسیژن ساز با دستگاه های کمک تنفسی سی پپ و بای پپ چیست؟

علل هیپوکسمی چیست؟

علل و شرایط بسیاری وجود دارد که می‌تواند باعث بروز هیپوکسمی شود. این شرایط می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  1. سندرم دیسترس تنفسی حاد ( ARDS)
  2. کم‌خونی
  3. آسم
  4. لخته خون در ریه (آمبولی ریوی)
  5. ریه از کار افتاده
  6. نقص مادرزادی یا بیماری قلبی
  7. COPD
  8. تجمع مایع در ریه (ادم ریوی)
  9.  بیماری ریه بینابینی
  10. داروهایی که سطح تنفس طبیعی را پایین می‌آورند، مانند برخی از مواد مخدر و بی‌حسی
  11.  ذات الریه
  12.  اسکار در ریه‌ها (فیبروز ریوی)
  13.  آپنه خواب

علاوه بر این، هیپوکسمی می‌تواند نشانه بیماری دیگری مانند نارسایی تنفسی باشد. نارسایی تنفسی هنگامی رخ می‌دهد که اکسیژن کافی از ریه‌ها به خون منتقل نشود. بنابراین، پایین بودن میزان اکسیژن خون می‌تواند نشانه‌ای از نارسایی تنفسی باشد.

هیپوکسمی یا تنگی نفس در نوزادان به چه صورت است؟

هیپوکسمی ممکن است در نوزادان دارای نقایص مادرزادی قلب ایجاد شود. در واقع، اندازه‌گیری میزان اکسیژن خون برای غربالگری شیرخوارگان؛ روشی برای تشخیص نقایص مادرزادی قلب نیز می‌باشد. نوزادان نارس، به ویژه در صورتی که در دستگاه تنفس (تهویه) مکانیکی قرار گیرند، نیز در معرض هیپوکسمی هستند.

تشخیص هیپوکسمی

برای تشخیص هیپوکسمی، پزشک با معاینه فیزیکی وضعیت قلب و ریه‌های شما را بررسی می‌کند. هم‌چنین ممکن است رنگ پوست، لب‌ها و ناخن‌های شما را چک کند. چندین آزمایش دیگر نیز وجود دارد که برای ارزیابی میزان اکسیژن و تنفس شما انجام می‌شوند. این موارد می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

- پالس اکسی‌متر. در این آزمایش، از سنسوری که بر روی انگشت شما قرار دارد برای اندازه‌گیری میزان اکسیژن خون استفاده می‌شود.

- آزمایش گاز خون شریانی. در این آزمایش، از یک سوزن برای گرفتن نمونه خون از شریان برای اندازه‌گیری میزان اکسیژن خون استفاده می‌شود.

- آزمایش‌های تنفسی. در این آزمایش، ممکن است وضعیت تنفسی شما از طریق دستگاه و یا با تنفس درون لوله ارزیابی شود.

کاهش اکسیژن خون چه علائم و عللی دارد و راه‌های درمان کاهش اکسیژن خون بدن چیست-03

بیشتر بدانید: دستگاه اکسیژن‌ ساز چیست؟ قیمت انواع آن + تخفیف 99

درمان هیپوکسمی

از آنجایی که در هیپوکسمی میزان اکسیژن خون کمتر از حالت طبیعی است؛ هدف از درمان آن، سعی در بالا بردن میزان اکسیژن خون است. برای درمان هیپوکسمی می‌توان از اکسیژن‌درمانی (به کمک کپسول اکسیژن، اکسیژن مایع، اکسیژن پر‌فشار و دستگاه اکسیژن ‌ساز) و در بیماران بخش مراقبت‌های ویژه از دستگاه ونتیلاتور (دستگاه تنفس مصنوعی)،دستگاه بای پپ، سی پپ استفاده کرد. انجام این روش‌ها ممکن است با استفاده از ماسک اکسیژن یا لوله کوچکی باشد؛ که برای دریافت اکسیژن اضافی به بینی یا دهان شما چسبانده می‌شود. هیپوکسمی همچنین می‌تواند به دلیل یک بیماری زمینه‌ای مانند آسم یا ذات‌الریه ایجاد شود. درمان صحیح این بیماری‌های زمینه‌ای (که معمولا به کمک دستگاه‌ها (نبولایزر) و داروهای استنشاقی است)، منجر به افزایش میزان اکسیژن خون خواهد شد.

 

فروشگاه تجهیزات پزشکی توانی نو، به عنوان عرضه‌کننده بهترین و با‌ کیفیت‌ترین دستگاه‌های اکسیژن‌ساز، کپسول اکسیژن، نبولایزر و پالس اکسی‌متر، با بهترین قیمت می‌تواند در این زمینه به شما کمک کند.

نظرات

captcha Refresh

به این مطلب امتیاز دهید

تعداد کل امتیازات این مطلب 1

جدیدترین مقالات

اگر مایل هستید از آخرین تخفیفات و جدیدترین محصولات با خبر شوید همین حالا در خبر نامه ثبت نام کنید
whatsapp