قارچ سیاه و نحوه درمان آن!!!

قارچ سیاه و نحوه درمان آن!!!
چکیده این مطلب : انتشار : 1400/08/01 0 نظر

قارچ سیاه یک بیماری خطرناک و کشنده است، بنابراین باید در زمان صحیح اقدام به درمان و کنترل آن نمود که در ادامه به روش های درمان آن پرداخته ایم...

کرونا که این روزها کل جهان را درگیر خود کرده و روزانه جان افراد زیادی را می‌گیرد، حتی در صورت درمان نیز می‌تواند تاثیرات منفی بسیاری بر روی بدن افراد بگذارد. یکی از عوارض رایج در بیمارانی که به کووید 19 شدید مبتلا می‌شوند، ایجاد ضعف در سیستم ایمنی است که همین موضوع باعث کاهش مقاومت بدن در مقابل سایر بیماری‌های عفونی و ویروسی شده و ممکن است بیمار پس از درمان بیماری کووید 19 به دلیل ضعف در سیستم ایمنی، به دلیل ابتلا به بیماری دیگر جان خود را از دست بدهد. در بین این بیماری‌ها، در حال حاضر قارچ سیاه به عنوان یک بیماری کشنده و خطرناک درصد زیادی از بیماران را درگیر نموده است. در این مقاله از توانی نو، قصد داریم تا شما را با این بیماری شایع در سطح کشور آشنا نموده و راهکارهایی برای جلوگیری از ابتلا به آن ارائه دهیم.

قارچ سیاه چیست و چگونه وارد بدن می‌شود؟

در حالت کلی، سیستم دفاعی بدن انسان در مقابل قارچ‌ها از مقاومت خوبی برخوردار بوده و اجازه ورود آن‌ها به بدن را نمی‌دهد. اما در صورت ضعیف بودن سیستم ایمنی، ریسک ابتلا به سایر بیماری‌های ویروسی و عفونی بالا رفته و بدن در معرض درگیری قرار می‌گیرد. قارچ سیاه یا «موکومایکوزیس» که همانطور که از نامش پیداست، یکی از انواع نادر عفونت‌های قارچی بوده که اگرچه واگیردار نیست اما در صورت ضعیف بودن سیستم ایمنی بدن، امکان ابتلا به آن زیاد است.

این بیماری اغلب از طریق قارچ‌های مایکرومایسیت که در بسیاری از محیط‌ها همچون خاک، کامپوست، برگ و سبزیجات و سرگین حیوانات وجود دارد، وارد بدن شده و اعضای مختلف را درگیر می‌کند. همچنین قارچ مایکرومایسیت از طریق زخم‌های پوستی و یا سوختگی‌های موجود روی سطح پوست و همینطور از طریق تنفس و استنشاق هوای آلوده به این قارچ، می‌تواند به بدن وارد شده و زمینه ساز ایجاد عفونت قارچ سیاه گردد.

قارچ سیاه چیست؟-01

بیشتربدانید: تاثیرات مازوت و کرونا بر سلامتی چگونه است؟

چه افرادی در معرض عفونت قارچ سیاه هستند؟

این قارچ در محیط زندگی بسیاری از ما وجود داشته و در بسیاری از موارد در مخاط افراد سالم نیز رؤیت شده است، اما همانطور که گفته شد افراد با سیستم ایمنی ضعیف در ردیف نخست ابتلا به بیماری قارچ سیاه قرار دارند و این ضعف در سیستم ایمنی می‌تواند به دلایل مختلفی در بیمار ایجاد شده باشد. بیماران دیابتی و کسانی که قند خون آن‌ها به سختی کنترل می‌شود، در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند. در ردیف بعدی بیمارانی قرار دارند که دچار سرطان‌های پیشرفته و درگیری در سایر اعضا بدن بوده و یا به دلیل استفاده از داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی بدن، توان مقابله با این بیماری قارچی را ندارند.

این بیماری از گذشته نیز در کشور وجود داشته و درمان آن امکان پذیر است. نکته قابل توجه این است که با توجه به شیوع کرونا دلتا و قدرت انتقال و درگیری بالای آن، ریسک ابتلا به قارچ سیاه افزایش یافته و درصد بالایی از بیمارانی که این روزها به قارچ سیاه مبتلا می‌شوند، سابقه درگیری شدید بیماری کرونا را در پرونده خود داشته اند که دلیل این امر، استفاده از داروهای ضد التهابی چون کورتون و و دگزامتازون برای کاهش درگیری ریه و تسهیل در فرایند تنفس بیمار مبتلا به کرونا است.

علائم قارچ سیاه-02

بیشتربدانید: تفاوت عمده کرونای انگلیسی و چینی که حتماً باید دانست!

علائم قارچ سیاه

علائم این بیماری با توجه به محل درگیری متفاوت بوده و بهترین راه تشخیص آن توسط پزشک متخصص است. اما به طور کلی بسیاری از علائم آن با بیماری کرونا شباهت دارد. اگر قارچ سیاه، ریه بیمار را درگیر کرده باشد، علائمی چون تب، سرفه و خلط خونی، تنگی نفس و درد در قفسه سینه را برای وی به دنبال خواهد داشت که شباهت بسیاری به علائم بیماری کرونا دارند.

بیمارانی که دچار درگیری در بخش‌هایی از سینوس و یا مغز شده باشند، با پیشرفت بیماری دچار سردرد، گرفتگی بینی، تب، تورم بخشی از صورت و ایجاد لکه‌های سیاه بالای دهان و روی بینی می‌شوند. همچنین در برخی بیماران قارچ سیاه که سیستم گوارشی آن‌ها هدف قرار گرفته، درد شکم، تهوع و استفراغ و در برخی مواقع خونریزی‌های سیستم گوارشی شایع است.

تشخیص قارچ سیاه توسط پزشک و با استفاده از نتایج آزمایشگاهی از بافت‌های آلوده، محتویات تنفسی بیمار و یا تصویربرداری از سینوس، ریه و سایر قسمت‌های مشکوک به درگیری ممکن بوده و در صورت اطمینان از ابتلا، فرایند درمان توسط پزشک برای بیمار شروع می‌شود.

علائم قارچ سیاه-03

بیشتربدانید: راهنمای خرید اکسیژن ساز برای بیماران تنفسی!

آیا قارچ سیاه بیماری ترسناکی است؟

همانطور که گفته شد این قارچ به خودی خود بر روی بدن یک انسان سالم خیلی موثر نبوده و توانایی آلوده کردن وی را نخواهد داشت. همانطور که قارچ سیاه در مخاط بسیاری از افراد سالم نیز رؤیت شده که علائم و درگیری خاصی در آن‌ها مشاهده نشده است. اما افرادی که دارای بیماری‌های زمینه‌ای چون دیابت، بیماری‌های نقص سیستم ایمنی، سرطان، بیماران با سابقه پیوند سلول‌های بنیادی و یا پیوند عضو، افرادی که دچار زخم‌های پوستی و جراحات یا سوختگی هستند با توجه به خطر بالای ابتلا به قارچ سیاه باید مراقب بیشتری داشته و در صورت مشاهده هرگونه از علائم ذکر شده در کوتاه‌ترین زمان ممکن به پزشک مراجعه نمایند.

در کنار گروه‌های هدف ذکر شده، افراد مبتلا به کووید 19 شدید که در حال حاضر در حال دریافت دارو برای درمان این بیماری هستند و یا تحت بستری در بخش‌های ویژه بیمارستانی قرار دارند، از جمله اصلی‌ترین کاندید‌های ابتلا به قارچ سیاه خواهند بود. در واقع ارتباط قارچ سیاه با کرونا به دلیل استفاده از داروهای ضدالتهابی برای درمان کرونا بوده که باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن شده و مقاومت آن در مقابل سایر بیماری‌ها همچون قارچ سیاه را کاهش می‌دهد.

راه درمان قازچ سیاه-04

بیشتربدانید: بیماران کرونایی به چه دستگاه کمک تنفسی نیاز دارند؟

روش‌های پیشگیری از قارچ سیاه

همانطور که گفته شد، این قارچ‌ها در محیط زندگی روزمره تمامی انسان‌ها وجود دارد و راهکاری برای مقابله با آن‌ها به طور مشخص وجود ندارد؛ افرادی که در گروه‌های هدف این بیماری هستند باید موارد زیر را برای پیشگیری از ابتلا به آن رعایت نمایند:

  • تا حد امکان از مراجعه به محیط‌هایی مانند ساختمان‌ها و یا پروژه‌های در حال ساخت، که خاک و غبار در آن‌ها وجود دارد پرهیز نموده و در صورتی که اجباری برای رفتن به چنین مکانی برای شما وجود دارد، حتما از وسایل حفاظتی مانند ماسک N95 استفاده نمایید. در صورتی که زخم باز یا سوختگی در سطح پوست شما وجود دارد، به هیچ وجه خود را در معرض چنین محیط‌هایی قرار ندهید.
  • در صورت مواجهه با گرد و غبار و یا ارتباط با خاک حتما از دستکش و لباس‌های محافظتی به نحوی که امکان ورود خاک و گرد و غبار به سطح پوست وجود نداشته باشد، استفاده کنید.
  • درصورت وجود زخم‌های پوستی، محیط مربوطه را با استفاده از محلول‌های مخصوص شستشو دهید و از شستشو تنها با آب پرهیز نمایید؛ زیرا عفونت‌های پوستی می‌توانند بستری مناسب برای ورود قارچ سیاه به داخل بدن را فراهم کنند.
  • در صورت مشاهده هریک از علائم مرتبط و یا مشابه با قارچ سیاه، حتما در کوتاه‌ترین زمان ممکن موضوع را با پزشک متخصص در میان بگذارید و توجه داشته باشید که لوازم محافظتی چون ماسک، دستکش و لباس و همینطور محلول‌های ضدعفونی کننده و مخصوص برای شستشوی زخم را باید حتماً از فروشگاه‌های معتبر و مورد تایید تهیه نماید. فروشگاه تجهیزات پزشکی «توانی نو» با سابقه‌ای درخشان در زمینه فروش تجهیزات پزشکی، سعی در ارائه جدیدترین و با کیفیت‌ترین کالاهای پزشکی و درمانی و ارائه آن‌ها به بیماران با بهترین قیمت دارد تا شما بیماران بتوانید در زمان مواجهه با چنین بیماری‌هایی، نگرانی کمتری از بابت تهیه لوازم مورد نیاز خود برای درمان داشته باشید.

روش‌های درمان قارچ سیاه

قارچ سیاه یک بیماری نادر قارچی و در عین حال بسیار کشنده است که در صورت عدم تشخیص و درمان در زمان مناسب، می‌تواند منجر به مرگ بیمار شود. لذا تشخیص سریع یکی از اولین گام‌ها در درمان این بیماری خواهد بود. طبق تحقیقات انجام شده اغلب بیمارانی که در مراحل ابتدایی ابتلا به قارچ سیاه شناسایی شده و مورد درمان قرار گرفته اند به طور کامل بهبود یافته اند.

به طور کلی برای درمان این بیماری اغلب پزشکان با توجه به محل درگیری و شدت آن، از داروهای ضد قارچی مانند آمفوتریسین بی لیپوزوم، پوساکونازول و ایساکونازول استفاده می‌کنند که این دارو‌ها یا از طریق سیاهرگ و یا از طریق دهان شخص بیمار وارد بدن وی می‌شوند. در صورت شدت بیماری و گسترش بافت‌های عفونی، در برخی موارد پزشک برای رفع درگیری‌ها ممکن است از جراحی نیز استفاده کند. هر یک از درمان‌های ذکر شده باید تحت نظر پزشک متخصص انجام گرفته و از خود درمانی در مورد این بیماری به شدت خودداری شود

جمع بندی و نتیجه گیری

به طور کلی با توجه به شیوع بیماری کرونا نوع دلتا در سطح کشور و شدت بالای درگیری این بیماری در کنار سرعت بالای انتقال آن، قارچ سیاه یکی از بیماری‌هایی است که در مرحله ابتلا به کرونا و یا پس از درمان آن بیماران را به شدت تهدید می‌کند. ایجاد ضعف در سیستم ایمنی به دنبال استفاده از داروی‌های درمان کننده بیماری کووید 19 زمینه مناسب را برای ابتلا به سایر بیماری‌های ویروسی و عفونی مانند قارچ سیاه فراهم نموده و در چنین مواردی نیاز به مراقبت بیش از پیش اهمیت پیدا می‌کند. باید توجه داشته باشید که بیماری قارچ سیاه در صورت تشخیص به موقع و درمان سریع، قابلیت درمان دارد؛ ولی در صورت پخش شدن در بافت‌های بدن و شدت گرفت آن، شرایط برای درمان کمی پیچیده خواهد بود.

نظرات

captcha Refresh

به این مطلب امتیاز دهید

تعداد کل امتیازات این مطلب 1

جدیدترین مقالات

اگر مایل هستید از آخرین تخفیفات و جدیدترین محصولات با خبر شوید همین حالا در خبر نامه ثبت نام کنید
whatsapp